Αυτές οι δύο συνταγές για vegan μαγειρίτσα θα δικαιώσουν όσους δεν τρώνε κρέας

Μία διαφορετική παραλλαγή της αγαπημένης μαγειρίτσας, η οποία παραδοσιακά τρώγεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση, είναι η vegan μαγειρίτσα.

Αυτές οι δύο συνταγές για vegan μαγειρίτσα θα δικαιώσουν όσους δεν τρώνε κρέας, αλλά δεν θέλουν να ξεφύγουν και από… την παράδοση της ημέρας, αλλά και για όσους θέλουν μια φορά να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό.

Συνταγή για vegan μαγειρίτσα Νο1

Ο σεφ Γιώργος Τσούλης μας δίνει μία πολύ απλή συνταγή για vegan μαγειρίτσα, που αξίζει να δοκιμάσετε.

Υλικά

250 γρ. λευκά μανιτάρια, κομμένα σε χοντρά κυβάκια

250 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα σε χοντρά κυβάκια

250 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, κομμένα στη μέση

300 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες

100 γρ. ρύζι καρολίνα

100 γρ. μαρούλι, χοντροκομμένο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

½ μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο

1500 ml ζωμό λαχανικών

100 γρ. ταχίνι

Χυμό από 2 λεμόνια

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τα μανιτάρια σε δύο δόσεις. Σοτάρουμε, μέχρι να χρυσαφίσουν, μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.

Τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα, χωρίς να την καθαρίσουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.

Έπειτα, προσθέτουμε τα μανιτάρια, το ζωμό λαχανικών, το ρύζι, το μαρούλι και το φρέσκο κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25-30 λεπτά.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το ταχίνι και το χυμό λεμόνι.

Με μια βαθιά κουτάλα παίρνουμε λίγο από το ζεστό ζωμό μέσα από την κατσαρόλα, τον αδειάζουμε μέσα στο μπολ με το ταχίνι και το λεμόνι και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το μείγμα του μπολ μέσα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τον άνηθό, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.

Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε εκ νέου και σερβίρουμε τη vegan μαγειρίτσα ζεστή.

Συνταγή για vegan μαγειρίτσα Νο2

Μία εξαιρετική συνταγή για vegan μαγειρίτσα με μανιτάρια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Υλικά

800 γρ. μανιτάρια φρέσκα (ασπρομανίταρα-πλευρώτους-πορτομπέλο κ.λπ.) κομμένα σε φέτες
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσ. καυκαλήθρες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μαρούλι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ρύζι γλασέ
3 κ.σ. γεμάτες ταχίνι
Αλάτι
Πιπέρι
2 λεμόνια (χυμό)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε πρώτα τα μανιτάρια πολύ σχολαστικά και με ένα μαχαίρι τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για να επιλέξετε και να καθαρίσετε σωστά τα μανιτάρια.

Ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά για τη μαγειρίτσα με μανιτάρια, το μαρούλι, τα κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε.

Τα αφήνουμε στην άκρη.

Θα χρησιμοποιήσουμε μεσαία κατσαρόλα πλασοτέ.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι με το άσπρο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών για 3 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους στο μισό.

Προσθέτουμε το ρύζι, 2 φλιτζάνια ζεστό νερό, τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών, το ψιλοκομμένο μαρούλι και τα μυρωδικά.

Από μυρωδικά ή χόρτα μπορείτε να βάλετε ότι σας αρέσει να τρώτε. Άνηθο, μάραθο, καυκαλήθρες, μυρώνια.

Αφήνουμε την μαγειρίτσα με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι την μαγειρίτσα.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να κοπεί ο βρασμός.

Για το ταχινολέμονο

Σε ένα μπολ διαλύουμε το ταχίνι σε λίγες κουταλιές χλιαρό νερό.

Το αραιώνουμε με ένα κουτάλι και προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών ανακατεύοντας.

Ανακατεύουμε καλά το ταχινολέμονο.

Ρίχνουμε μια κουτάλα ζωμό από την νηστίσιμη μαγειρίτσα και ανακατεύουμε με κουτάλι να αραιώσει τελείως.

Αν χρειαστεί, προσθέστε ακόμα λίγο ζωμό από τη μαγειρίτσα ώστε το νηστίσιμο αυγολέμονο να έχει υγρή μορφή.

Προσθέτουμε το νηστίσιμο αυγολέμονο με ταχίνι στην κατσαρόλα περιχύνοντας την μαγειρίτσα.

Ελέγχουμε το αλάτι και πιπέρι και αν θέλετε προσθέστε επιπλέον άνηθο η μάραθο.

Ανακατεύουμε καλά την μαγειρίτσα με τα μανιτάρια μέχρι να ασπρίσει από το ταχίνι που προσθέσαμε.

Σκεπάζουμε την μαγειρίτσα και την αφήνουμε να σταθεί για λίγα λεπτά.

Την σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

Αυτή η νόστιμη χορτοφαγική μαγειρίτσα με μανιτάρια, είναι ιδανική για τα παιδιά, για όσους ακολουθούν vegan διατροφή ή απλά για όσους δεν τρώνε την παραδοσιακή μαγειρίτσα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις