Σε ποιες χώρες «ταξιδεύουν» το ελληνικό λαβράκι και η τσιπούρα
Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία απορροφούν, πάνω από τη μισή ελληνική παραγωγή
Το 83% της ελληνικής παραγωγής σε τσιπούρα και λαβράκι, διατέθηκε στο εξωτερικό το 2023 γεγονός που αποδεικνύει πως η ιχθυοκαλλιέργεια της χώρας μας διατήρησε την έντονη εξωστρέφειά της παρά τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις που επηρεάζουν και τις πωλήσεις των ψαριών.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΛΟΠΥ, το προηγούμενο έτος, 100.361 τόνοι τσιπούρας και λαβρακιού αξίας 572,04 εκατ. ευρώ διατέθηκαν σε 36 αγορές εκτός Ελλάδας – τo 75% σε 20 χώρες της ΕΕ27. Σε σχέση με το 2022, οι εξαγωγές κατέγραψαν πτώση 3,7% ως προς τον όγκο και 4,6% ως προς την αξία, λόγω της μείωσης της διαθεσιμότητας λαβρακιού.
Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία απορροφούν, πάνω από τη μισή ελληνική παραγωγή καθώς στις τρεις αυτές χώρες πωλήθηκε το 61% της ελληνικής παραγωγής και το 73% των εξαγωγών. Τη μεγαλύτερη αγορά για τα ελληνικά ψάρια αποτελεί η Ιταλία, απορροφώντας το 1/3 της παραγωγής σε τσιπούρα και λαβράκι, στην Ισπανία κατευθύνθηκε το περίπου 28%, ενώ η Γαλλία εισήγαγε περίπου το 15%. Αν εξαιρεθούν οι ΗΠΑ, Ολλανδία, Γερμανία, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Καναδάς, Κύπρος και Αγγλία, όπου εξαγωγές κυμάνθηκαν από 1.000 – 5.000 τόνους, στις υπόλοιπες 24 χώρες, οι εξαγωγές κυμάνθηκαν κάτω των 800 τόνων.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις