Δείτε τέσσερις συνταγές για vegan μπιφτέκια

Μπιφτέκια από μανιτάρια, από γλυκοπατάτα, από φασόλια ή από ρεβύθια. Νόστιμες και υγιεινές λύσεις για να φτιάξετε το δικό σας vegan burger.

Vegan Burger με μανιτάρια και φασόλια

(Η συνταγή από το www.unileverfoodsolutions.gr)

Υλικά

Για το γουακαμόλε

  • Αβοκάντο 125 γρ
  • Κομμένη καρέ τομάτα 40 γρ
  • Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 30 γρ
  • Χυμό λάιμ 25 γρ
  • Κόλιανδρο φρέσκο ψιλοκομμένο 7 γρ
  • Hellmann’s Vegan 3 lt 40 γρ
  • Ψωμί για burger4 τεμ.
  • Γουακαμόλε
  • Τομάτα κομμένη σε φέτες
  • Μπιφτέκια με μανιτάρια και φασόλια4 τεμ.
  • Μιξ σαλάτας κομμένη ζουλιέν (καρότο, αγγούρι, πιπεριά κόκκινη και πράσινη )
  • Hellmann’s Vegan 3 lt

Εκτέλεση

Βράζουμε τα φασόλια και τα κρατάμε στην άκρη.

Στη συνέχεια σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να καραμελώσει, προσθέτουμε το σκόρδο και το φρέσκο κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, αρωματίζουμε με το κύμινο και το θυμάρι, προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να ιδρώσουν.

Αφού κρυώσει το μίγμα μας λιώνουμε με την βοήθεια πιρουνιού τα φασόλια, ομογενοποιούμε με το μείγμα των μανιταριών και καρυκεύουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Φτιάχνουμε τα burger μας ανάλογα με το μέγεθος του ψωμιού που έχουμε και τέλος ψήνουμε σε φούρνο ή τηγάνι.

Λιώνουμε το αβοκάντο και ομογενοποιούμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Ψήνουμε από τη εσωτερική πλευρά το ψωμί και στη συνέχεια προσθέτουμε Hellmann’s Vegan, το μπιφτέκι, το γουακαμόλε, την τομάτα και τελειώνουμε με την σαλάτα των λαχανικών (αφού πρώτα έχουμε μπλανσάρει τα λαχανικά).

Vegan “μπιφτέκι” από ρεβύθια

(Η συνταγή από την Άροσις)

Υλικά

  • 450 γρ βρασμένα ρεβύθια
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 180 γρ βρώμη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 5 κσ ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κγ κύμινο
  • 1 κγ πάπρικα γλυκιά
  • 1/2 κγ κουρκουμά
  • 200 γρ ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
Για τη σως ταχίνι:
  • 3 κσ ταχίνι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 4 κσ νερό
  • αλάτι, πιπέρι
Ενδεικτικά υλικά για το burger: ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι, αγγουράκι τουρσί, σως ταχίνι, vegan mayo

Εκτέλεση:

Σε μούλτι βάζουμε τα ρεβύθια, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα χοντροκομμένο μείγμα

Σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά του “μπιφτεκιού” και το μείγμα του ρεβυθιού και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

Πλάθουμε τα “μπιφτέκια”, τα βάζουμε σε λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 πάνω-κάτω για 20’.

Φτιάχνουμε τη σως ανακατεύοντας όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπωλ

Συναρμολογούμε το burger με το “μπιφτέκι” ρεβυθιού με υλικά που μας αρέσουν!

Προτεινόμενο σερβίρισμα: ψητά sticks γλυκοπατάτας.

Vegan Μπιφτέκια με Φασόλια Μαυρομάτικα και Κινόα

(Από το Βιολογικό χωριό)

Υλικά:

  • βιολογικά φασόλια μαυρομάτικα Green Village (βρασμένα) (180γρ)
  • βιολογική κινόα μαγειρεμένη (110γρ) (ωμή 40γρ)
  • βιολογικό αλεύρι βρώμης (ή βιολογικές νιφάδες βρώμης αλεσμένες) (65γρ)
  • βιολογικό κρεμμύδι (1 μικρό) (100γρ)
  • βιολογικό καρότο (1 μικρό) (45γρ)
  • βιολογική κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης (1 μικρή) (55γρ)
  • βιολογική  μουστάρδα (1 κ.σ.) (30γρ)
  • βιολογική καπνιστή πάπρικα (1 κ. γλυκού)
  • βιολογικό κύμινο (1/2 κ. γλυκού)
  • βιολογικός λιναρόσπορος (1 κ. σούπας) + Νερό (3 κ. σούπας)
  • βιολογικό έξ. παρθένο ελαιόλαδο (1 κ. σούπας)
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τον λιναρόσπορο με 3 κ. σούπας νερό και αφήνουμε να “δέσει” για 5-10 λεπτά.

Σε μούλτι χτυπάμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το καρότο.

Σε μεγάλο μπολ λιώνουμε με πιρούνι τα μαυρομάτικα που έχουμε βράσει.

Προσθέτουμε την βρασμένη κινόα, τα λιωμένα λαχανικά, το «αυγό» λιναρόσπορου, τη βρώμη αλεσμένη, τη μουστάρδα, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε σε 12 μικρά μπιφτεκάκια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά, και σερβίρουμε με σαλάτα, επιπλέον κινόα ή φτιάχνουμε open sandwich με λαχανικά & αβοκάντο!

Vegan Μπιφτέκια από Γλυκοπατάτα με ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ 3 Mix Τριμμένο

(Από το evlogimeno.com)

Υλικά

  • 2 μεγάλες γλυκοπατάτες
  • 2 μεσαίες πατάτες
  • 50 γραμμάρια καλαμπόκι
  • 1 μεσαίο κόκκινο κρεμμύδι
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 150 γραμμάρια μπρόκολο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 200 γραμμάρια ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ 3 Mix τριμμένο
  • 60 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι κουρκουμά
  • 1 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα

Εκτέλεση

Κόβουμε όλα τα λαχανικά μας σε μικρά κομμάτια. Οι γλυκοπατάτες και οι πατάτες πρέπει να είναι κομμένα σε κύβους και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το μπρόκολο και το μαϊντανό.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στις 200oC και απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί. Επάνω τοποθετούμε τη γλυκοπατάτα, προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και ελάχιστο ελαιόλαδο. Την ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει τόσο ώστε να μπορεί να πολτοποιηθεί.

Μέχρι να ψηθεί η γλυκοπατάτα, γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό. Μόλις βράσει, προσθέτουμε τους κύβους πατάτας και ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Όσο πιο μικρά κομμάτια έχουμε κόψει, τόσο πιο γρήγορα θα βράσουν. Μαζί με τις πατάτες βράζουμε και το καρότο, όπως είναι ολόκληρο. Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το κόβουμε σε κύβους.

Μεταφέρουμε τις γλυκοπατάτες και τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ. Τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι, μιας και θέλουμε να μείνουν κομματάκια.

Προσθέτουμε το καρότο, το κόκκινο κρεμμύδι, το μπρόκολο, το μαϊντανό και το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ 3 Mix τριμμένο και ανακατεύουμε καλά με το πιρούνι. Σε αυτά τα μπιφτέκια ταιριάζει επίσης και το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ λευκό σε άλμη.

Ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας μαζί με μπόλικο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Εάν μας αρέσουν τα καυτερά πιάτα, μπορούμε να προσθέσουμε και μπούκοβο.

Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα αλευρώνουμε καλά και από τις δύο πλευρές. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Προσθέτουμε το φυτικό λάδι της προτίμησής μας σε ένα τηγάνι. Το αφήνουμε να κάψει καλά σε δυνατή φωτιά και βάζουμε τα μπιφτέκια να ψηθούν. Αφήνουμε για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να έχουμε μια τραγανή κρούστα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις