«Ξεκάθαρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων τροφίμων και ποτών δεν τροφοδοτεί τον πληθωρισμό», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων

«Ο κλάδος μας δυστυχώς έχει βρεθεί άδικα στο στόχαστρο της κριτικής και έχουμε φτάσει στο σημείο να συνδέουμε τον πληθωρισμό με τον κλάδο των τροφίμων» σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων κ.  Ιωάννης Γιώτης, στο πλαίσιο της ανοιχτής συνεδρίασης της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

«Είναι στιγμή να σταματήσουμε να λέμε μισές αλήθειες, να δούμε την εικόνα στο σύνολό της και την ευθύνη που αναλογεί στον καθένα μας» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Εξηγώντας πόσο επιδρά στον πληθωρισμό – 5,4% στα τρόφιμα τον Απρίλιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ– ο κλάδος των επώνυμων τυποποιημένων τροφίμων, ο κ. Γιώτης σημείωσε πως με βάση και τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, «εάν εξαιρέσουμε το ελαιόλαδο και την «ακραία» επίδρασή του – λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του και της μεγάλης κατανάλωσής του στη χώρα μας- ο πληθωρισμός των τυποποιημένων τροφίμων ήταν τον περασμένο μήνα, μόλις 0,6%».

«Ξεκάθαρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων τροφίμων και ποτών δεν τροφοδοτεί τον πληθωρισμό» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ

«Ξεκάθαρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων τροφίμων και ποτών δεν τροφοδοτεί τον πληθωρισμό», σύμφωνα με τον κ. Γιώτη. Η άνοδος των τιμών, όπως σημείωσε, πυροδοτήθηκε από διεθνείς παράγοντες και κυρίως από την αύξηση του κόστους της ενέργειας και των πρώτων υλών. «Ειδικά στα τρόφιμα, μόνο για το κόστος των πρώτων υλών και υλικών συσκευασιών, η αύξηση ξεπερνάει το 50% του κόστους παραγωγής» υπογράμμισε ο κ. Γιώτης.

Αναλυτικά, στην τοποθέτησή του ο κ. Γιώτης, επεσήμανε πως η βιομηχανία καλείται να διαχειριστεί μια τριπλή κρίση με την ταυτόχρονη αύξηση του κόστους της ενέργειας, του κόστους πρώτων υλών λόγω της κλιματικής αλλαγής και του επιπρόσθετου κόστους που επιφέρουν σε ολόκληρη την αλυσίδα οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις από εθνικές και ευρωπαϊκές νομοθεσίες της πράσινης μετάβασης. Επανέλαβε επίσης, το σταθερό αίτημα του κλάδου προς την κυβέρνηση, για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και διατύπωσε τη δέσμευση του Συνδέσμου να στηρίξει κάθε προσπάθεια προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το όφελος της μείωσης θα περάσει στον καταναλωτή.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις