Τα μειωμένα ποσοστά αποδίδονται στην προστασία που τους παρέχει από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο

Νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων διαπιστώνει πως η μεσογειακή διατροφή μειώνει κατά 23% τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου στις γυναίκες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open και οι μειωμένες αυτές πιθανότητες αποδίδονται στην προστασία που τους παρέχει από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.
Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο.  Συνιστά επίσης τη μέτρια κατανάλωση ψαριών, πουλερικών, γαλακτοκομικών, αυγών και αλκοόλ και την αραιή κατανάλωση κρέατος.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 25.315 γυναίκες, μέσης ηλικίας 55 ετών. Στη διάρκεια 25 ετών παρακολούθησης, οι 3.879 από αυτές έχασαν τη ζωή τους. Οι γυναίκες που ακολουθούσαν συστηματικά  μια μεσογειακή διατροφή είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά την περίοδο της μελέτης συγκριτικά  τις γυναίκες που δεν την ακολουθούσαν. Οι γυναίκες που ακολούθησαν αυτή τη δίαιτα λιγότερο αυστηρά, εξακολουθούσαν να έχουν 16% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με τις συμμετέχουσες που έτρωγαν περιστασιακά με αυτόν τον τρόπο.
Παράλληλα οι γυναίκες που ακολουθούσαν πιο στενά μια μεσογειακή διατροφή είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις και 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο κατά την περίοδο της μελέτης.

Σημειώνεται πως οι ερευνητές υπέβαλλαν τις συμμετέχουσες σε διάφορες εξετάσεις που έδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή σχετιζόταν με βελτίωση σε σημαντικές παραμέτρους της υγείας, όπως ο μεταβολισμός, τα επίπεδα φλεγμονής και η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις