Χριστόψωμο ή αλλιώς το ‘ψωμί του Χριστού’.

Της Αναστασίας Χρυσανθακοπούλου

Μαμά, πεινάω!….

-….σε λίγο βγαίνει το φαγητό και θα φάμε”.

-“Να φάω πρώτα λίγο Χριστόψωμο που φτιάξαμε μαζί;”….

Χριστόψωμο, λοιπόν, ή αλλιώς το ‘ψωμί του Χριστού’, που φτιάχνεται σε διάφορες παραλλαγές κατά τόπους σε όλη την Ελλάδα, την προπαραμονή ή την παραμονή των Χριστουγέννων και είθισται να τρώγεται ανήμερα στο χριστουγεννιάτικο γεύμα. 

Εμείς το φτιάξαμε με πολύ κέφι, όπως το θυμόμουν εγώ φτιάχνοντάς το στα Βραχνέικα Πατρών με τη δική μου μαμά Όλγα. 

Αυτή τη φορά μεγαλούργησαν σε όλα, πρωτίστως στο στολισμό, τα δικά μου παιδιά! 

Καλά Χριστούγεννα!

Υλικά (για 1 καρβέλι)

  • 1 φλιτζ. νερό χλιαρό
  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγες κουτ. σούπας, για την επιφάνεια εργασίας και το ταψί
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας γλυκάνισο (προεραιτικά)
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαχλέπι, κοπανισμένο
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο + λίγο, για τη λεκάνη και το ταψί

Στόλισμα

  • 1 καρύδι ολόκληρο
  • μερικά αμύγδαλα λευκά
  • μερικές σταφίδες μαύρες
  • λίγα καρφάκια γαρύφαλλου
  • σουσάμι

Επάλειψη  – μελόνερο

  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 4 κουτ. σούπας νερό καυτό

Διαδικασία

  1. Ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μπολ, 1 κούπα αλεύρι (από το 1 κιλό που θα χρειαστούμε συνολικά), τη μαγιά και τη ζάχαρη. Έπειτα, στο μείγμα αυτό περιχύνουμε το χλιαρό νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει το μέλι, και ανακατεύουμε καλά. 
  2. Κοσκινίζουμε μέσα στον κάδο του μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι, τον γλυκάνισο (αν επιθυμούμε), το μαχλέπι και το ελαιόλαδο. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο, ρίχνοντας λίγο-λίγο το μείγμα της μαγιάς. Σε περίπτωση που η ζύμη βγαίνει πολύ σφιχτή (είναι πολύ πιθανό να συμβεί), προσθέτουμε ακόμη 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα με τον γάντζο σε μεσαία ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά ακόμη.
  3. Απλώνουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας. Σε αυτήν μεταφέρουμε τη ζύμη και τη ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια. Λαδώνουμε μια λεκάνη και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Κλείνουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να γίνει διπλάσια σε όγκο.
  4. Μεταφέρουμε ξανά τη φουσκωμένη ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ξεχωρίζουμε ένα κομμάτι από αυτή για το στόλισμα. Και εκεί ξεκινάει το ‘πάρτυ’ για τα παιδιά!!!
  5. Την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια, την πλάθουμε σε καρβέλι και τη βάζουμε σε ένα λαδωμένο και καλά αλευρωμένο, μεγάλο, στρογγυλό ταψί. Την αφήνουμε εκεί να ξαναφουσκώσει για περίπου μισή ώρα.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200° C.
  7. Ετοιμάζουμε το μείγμα της επάλειψης ανακατεύοντας το μέλι με το καυτό νερό. Πλάθουμε με το κομμάτι ζύμης που έχουμε κρατήσει στολίδια που μας αρέσουν, όπως σταυρό με μεγάλες λεπτές λωρίδες, ανθρωπάκια, λουλούδια, ζωάκια, αστεράκια κ.ά. Ακουμπάμε τα στολίδια – δημιουργήματα των παιδιών- πάνω στο καρβέλι.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις