Το καταλληλότερο σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας

Της Αλίκης Τάμπου

Οι μπάρες είναι μια εύκολη λύση για σνακ στο σχολείο και στην δουλειά, όμως η τιμή τους αλλά και τα πρόσθετα/ζάχαρη που έχουν μέσα κάνουν απαγορευτικό το να τα καταναλώνουμε πολύ συχνά. Την συγκεκριμένη συνταγή για μπάρες βρώμης με σοκολάτα, μέλι και ξηρούς καρπούς αγαπούν τα παιδιά, τους δίνουν ενέργεια και είναι πλούσιες και σε αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά. Δεν χρειάζονται ψήσιμο και γίνονται πολύ εύκολα. Παραλλαγές υπάρχουν πολλές και μπορείτε να αλλάξετε τους ξηρούς καρπούς μεταξύ τους πχ. από αμύγδαλο σε καρύδι, φουντούκι ή και φιστίκι Αιγίνης.

Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το ταχίνι με αμυγδαλοβούτυρο ή φουντουκοβούτυρο και τους σπόρους chia με λιναρόσπορο. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε ηλιόσπορους ή να αντικαταστήσετε με χαρουπόμελο το μέλι ή τις μπανάνες με πάστα από χουρμάδες (τους μουλιάζουμε και τους πολτοποιούμε στον πολυκόφτη). Βάλτε την φαντασία σας και θα έχετε κάθε φορά ένα άλλο γευστικό αποτέλεσμα.

Συνταγή για μπάρες βρώμης με σοκολάτα, μέλι και ξηρούς καρπούς

Υλικά: 

  • 2 ώριμες μπανάνες 
  • 320 γρ. νιφάδες βρώμη
  • 200 γρ. αμύγδαλο ψημένο
  • 80 γρ. σταφίδες ή cranberries
  • 60 γρ. τριμμένη καρύδα
  • 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας μέλι
  • 50 γρ. κουβερτούρα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ. σπόρους chia ή λιναρόσπορο
  • 150 γρ. ταχίνι
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Παρασκευή 

Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 160 0C στον φούρνο την βρώμη σε ταψί με λαδόκολλα. Σπάμε σε χοντρά κομμάτια το αμύγδαλο στον πολυκόφτη και το ανακατεύουμε με την βρώμη, τις σταφίδες, την καρύδα,  και την κανέλα. Σε άλλο δοχείο πατάμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι και ανακατεύουμε το μέλι με το ταχίνι, τους σπόρους chia ή λιναρόσπορο και το ξύσμα. Ανακατεύουμε τα δύο μείγματα με γάντι με το χέρι για να πάνε όλα τα υλικά παντού και στρώνουμε στην λαδόκολλα. Βάζω το ταψί στον φούρνο να παγώσουν και να σφίξουν μεταξύ τους οι μπάρες περίπου στην 1 ώρα. Καλό είναι να τις κάνετε λίγο παχιές για να κόβονται πιο εύκολα μετά. Μετά λιώνουμε την κουβερτούρα και ρίχνουμε από πάνω σαν να κάνουμε γραμμές. 

Διαβάστε επίσης: 

Η πιο ιδιαίτερη σαλάτα με baby σπανάκι, κατίκι, πορτοκάλι και μαυρομάτικα φασόλια

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις