Η αυθεντική συνταγή για κουραμπιέδες από την Σαντορίνη της γιαγιάς Μαρίας.

Tης Μαρικαίτης Παπαδοπούλου

Ένα μικρό κορίτσι έφυγε πριν από 82 χρόνια από τον Πύργο της Σαντορίνης, για να έρθει με ένα μικρό μπογαλάκι στην Αθήνα,  κουβαλώντας μαζί της, δύο αλλαξιές ρούχα, τις ευχές της μάνας της και ένα μικρό τεφτεράκι με συνταγές. Αυτό το κοριτσάκι, σήμερα είναι 100 χρονών (παρά κάτι μήνες – δεν λέει πόσους ακριβώς) και κάθε Χριστούγεννα, αγαπάει να διηγείται την ιστορία για τους περίφημους και βραβευμένους κουραμπιέδες της.

Μπορεί να μην ακούει καλά, να μην τα βλέπει όλα πεντακάθαρα, να μην μπορεί να περπατήσει γρήγορα, αλλά όταν έρχεται η ώρα για να μου πει τα υλικά και τα μυστικά για τους κουραμπιέδες, θυμάται- ακούει και βλέπει τα πάντα.

«Πήρες βούτυρο γάλακτος;»

«Είκοσι λεπτά θα το χτυπήσεις, μην βαριέσαι, ο κουραμπιές θέλει αγάπη και υπομονή»

«Μην κοιτάς το κινητό σου, θα καούν τα αμύγδαλα», «να τα κόψεις μικρά κομμάτια, μην σπάσουν κανένα δόντι».

«Τα είχα δώσει σε έναν επαγγελματία σεφ, για να πάρει μέρος σε έναν διαγωνισμό και πήρε το πρώτο βραβείο, σου το έχω πει;» « Αλήθεια γιαγιά; Για πες….»

Αυτή λοιπόν, τη λατρεία που έγινε συνήθεια, και που εδώ και κάποια χρόνια που κουράστηκε η γιαγιά Μαρία να φτιάχνει ατελείωτες λαμαρίνες με κουραμπιέδες και πλέον ανέλαβα ως εγγονή της, το τελετουργικό αυτό, νομίζω ότι είναι καιρός να την μοιραστώ, με φίλους και να ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα, με αγάπη και υγεία σε όλους! 

Επί το έργον λοιπόν:

ΥΛΙΚΑ:

  • 1kg βούτυρο γάλακτος
  • Ζάχαρη άχνη
  • 1 συσκευασία (περίπου 250gr) αμύγδαλα
  • ½ ποτηράκι κρασιού κονιάκ
  • Περίπου 1 ½ kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κρόκος αυγού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ψιλοκόβω τα αμύγδαλα, τα τοποθετώ σε ένα ταψάκι και τα καβουρδίζω (μην καούν γιατί θα αλλοιώσουν τη γεύση).
  • Χτυπάω με το μίξερ το βούτυρο με μία χούφτα ζάχαρη άχνη για 20 λεπτά περίπου
  • Στο μίγμα αυτό, ρίχνω τα αμύγδαλα, το κονιάκ, το αλεύρι και τον κρόκο και ανακατεύω καλά, να γίνει μία όμορφη ζύμη.
  • Ψήνω στον αέρα του φούρνου για 15 λεπτά (180-190 βαθμούς).
  • Με το που βγουν και είναι καυτά, ραντίζω με λίγο ανθόνερο (προσοχή μην πέσει πολύ και πικρίσει) και πασπαλίζω αμέσως με ζάχαρη άχνη.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις