Γράφει στο FoodLife η Αιγύπτια φοιτήτρια της ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Καΐρου Rehab Sameh

Το Meshaltet είναι ένα ψωμί και έχει μια παλιά ιστορία. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το πρόσφεραν ως προσφορά στους θεούς στους ναούς, και το τοποθετούσαν μαζί με τον νεκρό στους τάφους, πιστεύοντας στην ανάσταση και την αθανασία. Περιείχε στοιχεία που είχαν μεγάλη υλική αξία εκείνη την εποχή, όπως γκι (βούτυρο), αλεύρι και μέλι. Στην αρχαία Αίγυπτο ονομαζόταν «maltoot» ή άζυμο ψωμί mutabbaq επειδή αποτελείται από στρώματα το ένα πάνω στο άλλο και με την πάροδο του χρόνου ονομάστηκε Meshaltet.
Στην εποχή των Μαμελούκων
Η εποχή των Μαμελούκων ήταν γεμάτη από πολλά είδη αιγυπτιακών γλυκών και με το άνοιγμα του αιγυπτιακού λαού σε άλλες χώρες, πολλά από τα αιγυπτιακά γλυκά μετακόμισαν στη Δύση. Η πίτα Meshaltet μετακόμισε στην Ευρώπη και εμφανίστηκε ένας τύπος που ονομαζόταν μισοφέγγαρο και ένας άλλος μετακόμισε στην Γαλλία και ονομάστηκε κρουασάν.
Τα υλικά :
Ένα κιλό αλεύρι
 2 φλιτζάνια ζεστό νερό
 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
 Μια πρέζα αλάτι
 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
 1 φλιτζάνι τοπικό βούτυρο  “γκι” Ghee
 Μέλι για το σερβίρισμα
 Κρέμα για το σερβίρισμα
 Τυρί για το σερβίρισμα
Πώς να το φτιάχνουμε: 
Σε ένα μπολ με το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι, τα ανακατεύουμε.
Ζυμώνουμε τη ζύμη με νερό, την αφήνουμε να ξεκουραστεί, και τη χωρίζουμε σε μπαλάκια. Στη συνέχεια αλείφουμε τη ζύμη με βούτυρο γκι διαλυμένο στο μπέικιν πάουντερ.
 Το βάζουμε στο φούρνο μέχρι να ψηθεί τελείως και σερβίρουμε με μέλι και τυρί.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις