Ένα πεντανόστιμο και χορταστικό πιάτο για εσένα που δεν τρως κρέας

Ποιος είπε ότι τα vegan γεύματα δεν είναι νόστιμα; Αυτή η συνταγή για vegan κεφτεδάκια θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που αντιμετώπιζες μέχρι σήμερα τα υποκατάστατα του κρέατος είτε είσαι χορτοφάγος είτε όχι.

Συνταγή για vegan κεφτεδάκια: Υλικά

  • 30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 400 γρ. μαύρα φασόλια, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
  • 50 γρ. βρώμη
  • 2 κουταλιές της σούπας καστανό ρύζι
  • 50 γρ. φρέσκια φρυγανιά

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • Μικρή πρέζα νιφάδες τσίλι
  • 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 κουταλιά της σούπας μαλακή καστανή ζάχαρη
  • ½ μικρό μάτσο βασιλικό, ψιλοκομμένο

Πώς να φτιάξεις αυτήν την πανεύκολη συνταγή για vegan κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας

  1. Ρίξτε τα αποξηραμένα πορτσίνι σε ένα μπολ και καλύψτε με βραστό νερό. Αφήστε να μουλιάσουν για 20 λεπτά.
  2. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε ένα τηγάνι 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Προσθέστε το σκόρδο και την πάπρικα και μαγειρέψτε για 1 λεπτό.
  3. Ρίξτε τα μαύρα φασόλια και τη βρώμη σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να έχετε ένα ογκώδες μείγμα. Ρίξτε τα φασόλια σε ένα μπολ και ανακατέψτε μέσα το ρύζι, τη φρυγανιά και το μαγειρεμένο κρεμμύδι. Σουρώνουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια πορτσίνι και τα προσθέτουμε (κρατάμε το υγρό για σούπα ή ριζότο). Αλατοπιπερώνετε και φτιάχνετε 12 μπάλες και αφήνετε στο ψυγείο όσο φτιάχνετε τη σάλτσα.
  4. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Προσθέστε το σκόρδο και το τσίλι και μαγειρέψτε για 1 λεπτό. Ανακατεύουμε με τις ντομάτες και τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε για γεύση. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι για τους κεφτέδες σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τις μπάλες και τηγανίστε για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Μεταφέρουμε σε ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για 12 λεπτά.
  6. Προσθέστε τα μαγειρεμένα κεφτεδάκια στο τηγάνι με τη σάλτσα και πασπαλίστε με τον βασιλικό. Σερβίρουμε με μακαρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Συνταγή για vegan τυρί από κάσιους

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις