Από που πήρε το όνομά του αυτό το ξεχωριστό κοτόπουλο

Αυτή η συνταγή για κοτόπουλο τσερέπα είναι μια από τις πιο παραδοσιακές στην Ιθάκη. Η τσερέπα είναι στην πραγματικότητα ένα παραδοσιακό σκεύος που μοιάζει με γάστρα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πήλινο καπάκι, με το οποίο σκεπάζουμε το μεταλλικό ταψί μέσα στο οποίο ετοιμάζεται το φαγητό.

Το καπάκι αυτό είναι από λευκό πηλό, που έχει ζυμωθεί μαζί με μαλλιά γίδας για να μη σκορπάει εύκολα. Σε ένα από τα ορεινά χωριά της βόρειας Ιθάκης, τον Πλατειθριά, υπάρχει μία περιοχή με πηλό, ο λεγόμενος κουτελάς, από τον οποίο φτιάχθηκαν σχεδόν όλες οι τσερέπες του νησιού, από εμπειροτέχνες κατασκευαστές.

Ωστόσο η λέξη “τσερέπα” παραπέμπει και στην ομώνυμη τεχνική μαγειρέματος της Ιθάκης και της Κεφαλλονιάς, ενώ το “κοτόπουλο τσερέπα” αποτελεί παραδοσιακή συνταγή της Ιθάκης.

Υλικά 

  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • Πατάτες (τόσες ώστε να γεμίσει το ταψί) κομμένες “κυδωνάτες”
  • 2 ντομάτες
  • 2-3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια σάψυχο*
  • 1 λεμόνι (χυμό)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαβάστε την εκτέλεση στο passenger.gr 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις