Το κυπριακό έδεσμα που «μυρίζει» Πάσχα

Οι φλαούνες είναι παραδοσιακό κυπριακό έδεσμα με φύλλο και τυρί που φτιάχνεται στα σπίτια για το πασχαλινό τραπέζι και τρώγεται μετά την Ανάσταση. Στην Κύπρο παρασκευάζουν ειδικό τυρί που χρησιμοποιείται κάθε χρόνο για τις φλαούνες.  Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε μείγμα από τυριά προσθέτοντας πάντα και κυπριακό χαλούμι. Κάποιες συνταγές επίσης περιέχουν και σταφίδες. Εμείς τις προτιμάμε χωρίς.

Η παρακάτω συνταγή είναι σπιτική έχει περάσει από χέρι σε χέρι κατά τη διάρκεια των ετών, φτάνοντας από την Κύπρο στην Αθήνα, με την κάθε νοικοκυρά να έχει προσθέσει και τη δική της «πινελιά». Το αποτέλεσμα είναι άκρως γευστικό και μοσχοβολάει Πάσχα. Τόσο που για όσους έχουμε μεγαλώσει με αυτές,  το πασχαλινό τραπέζι μας φαίνεται … μισό χωρίς φλαούνες.

Υλικά:

1,5 κιλό τυρί (γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, χαλούμι)

1 μπουκάλι γάλα

15 αυγά

φρέσκο δυόσμο

1 φακελάκι μαστίχα κοπανισμένη

1 φακελάκι μαχλέπι

μπέικιν πάουντερ

βανίλια

1,5 κιλό αλεύρι χωριάτικο

μαγιά

λάδι άσπρο

σουσάμι

αλάτι

Για τη γέμιση

Η γέμιση παρασκευάζεται από το προηγούμενο βράδυ και τη σκεπάζουμε με πετσέτα ή μία διαφάνεια. Τρίβουμε τα τυριά και προσθέτουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και δυόσμο ψιλοκομμένο.

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε μέσα ένα ένα τα αβγά (περίπου 12). Αφήνουμε το μείγμα όλο το βράδυ.

Για τη ζύμη

Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη και προσθέτουμε λίγο- λίγο το λάδι και στη συνέχεια τρίβουμε με τις άκρες των δαχτύλων μας. Κάνουμε μία «λακκούβα» στη μέση, ρίχνουμε το γάλα βρασμένα καθώς και ένα αβγό. Προσθέτουμε αλάτι και μαγιά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη.

Χωρίζουμε σε μικρά κομμάτια τη ζύμη και τα ανοίγουμε σε φύλλο στρογγυλό, (όχι πολύ λεπτό). Βάζουμε στη μέση κάθε φύλλου το μείγμα, (2-3 κουταλιές της σούπας) και κλείνουμε γύρω γύρω το φύλλο ώστε να γίνουν οι φλαούνες τετράγωνες, αφήνοντας όμως ανοιχτό το κέντρο τους ώστε να εξέχει το μείγμα. Πιέζουμε τις τέσσερις άκρες με ένα πιρούνι. Τέλος τις αλείφουμε με αβγλό ανακατεμένο με σουσάμι.

Ψήνουμε τις φλαούνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.

Καλή απόλαυση!

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις