Κάνε το σπίτι σου να μυρίσει από τώρα Χριστούγεννα με ένα γλυκό που πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξεις

Το ιταλικό Panettone είναι ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό που πλέον αγαπούν πολύ και οι Έλληνες. Το γλύκισμα θυμίζει κάτι ανάμεσα σε κέικ και τσουρέκι και συνήθως είναι γεμιστό με αποξηραμένες σταφίδες και ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού. Το panettone κατάγεται από το Μιλάνο ενώ για τη δημιουργία του υπάρχουν αρκετές διαφορετικές εκδοχές. Eνδεχομένως , όπως αναφέρεται, ο πρόδρομός του να ήταν μία αρχαία ρωμαϊκή συνταγή ενός μαλακού ψωμιού, γλυκού με μέλι. Η food blogger Xristianna”s cooking φτιάχνει την δική της συνταγή για Panettone και την μοιράζεται με τους αναγνώστες του Food Life.

Συνταγή για Panettone: Υλικά

* 200 γρ. πλήρες γάλα
* 3 αυγά, μετρίου μεγέθους (53-63 γρ. το καθένα)
* ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας, φυσικό
* ½ πορτοκάλι, μόνο το ξύσμα του
* 500 γρ. αλεύρι
* 125 γρ. ψιλή ζάχαρη (κάστερ)
* ½ κ.γλ. θαλασσινό αλάτι
* 2 κ.γλ. ξηρή μαγιά
* 200 γρ. βούτυρο, ανάλατο, μαλακό, και λίγο ακόμα για το βουτύρωμα
* 100 γρ. ξανθή σταφίδα
* 150 γρ. μαύρη σταφίδα
* 100 γρ. Κονιάκ

Γλάσο

* 2 κ.σ. ψιλή ζάχαρη (κάστερ)
* 2 κ.σ. Κονιακ
* ένα σπλας νερού

Εκτέλεση

1. Ζεσταίνουμε το γάλα.
2. Προσθέτουμε τα αυγά, τις βανίλιες και το ξύσμα. Ανακατεύουμε.
3. Ρίχνουμε το αλεύρι την ζάχαρη την μαγιά και το αλάτι.
4. Έπειτα αφού έχουν αναμειχθεί ρίχνουμε τα 100 γρ. βουτύρου. Ανακατεύουμε. Αν το κάνουμε με το χέρι τότε το βούτυρο να είναι λιωμένο.
5. Αφού τα έχουμε ανακατέψει προσθέτουμε αλλά 100 γρ. βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά να γίνει μια ωραία ζύμη. Ίσως κολλάει στα χέρια μας αλλά δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι . Στο τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες.
6. Μεταφέρουμε σε θήκη για Panettone αφού έχουμε λαδώσει και αφήνουμε να διπλασιαστεί.
7. Αφού διπλασιαστεί ψήνουμε στους 170 για 60-75 λεπτά. Αν δούμε πως αρπάζει σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
8. Ζεσταίνουμε τα υλικά για το σιρόπι.
9. Όταν βγει το Panettone περιχύνουμε.

Περισσότερες συνταγές στο Xristianna”s cooking

Διαβάστε επίσης: 

Panettone: Το ιταλικό γλύκισμα που μπήκε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Ελλήνων

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις