«Η Ελλάδα παλεύει με τον καταστροφικό αντίκτυπο της κακοκαιρίας Daniel σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εξαγωγικά προϊόντα της: τη φέτα»

Τον κίνδυνο για νέες αυξήσεις στη φέτα αλλά και ελλείψεις στη αγορά επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία.

Η Ελλάδα παλεύει με τον καταστροφικό αντίκτυπο της κακοκαιρίας Daniel σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εξαγωγικά προϊόντα της: τη φέτα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

Το πρόβλημα που προκύπτει για τη φέτα μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία είχε επισημάνει σε προηγούμενο ρεπορτάζ του το Foodlife, καθώς ως ΠΟΠ προϊόν έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις υπό τις οποίες παρασκευάζεται. Το γάλα της πρέπει να είναι ελληνικό παστεριωμένο αιγοπρόβειο και να προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και του Νομού Λέσβου.

Περίπου το 40% των μαλακών τυριών της χώρας παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα που παράγεται στην κεντρική περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία καταστράφηκε από τις πλημμύρες ενώ οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχασαν περίπου 80.000 κατσίκες και πρόβατα στην καταστροφή και η διατήρηση των επιζώντων ζώων είναι δύσκολη, καθώς πολλές περιοχές είναι ακόμα πλημμυρισμένες και οι ζωοτροφές σπανίζουν, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Καθώς οι αγρότες υποφέρουν από την καταστροφή των μέσων διαβίωσής τους, οι επιπτώσεις των χειμάρρων έχουν επίσης αντίκτυπο στη βιομηχανία της περιοχής. «Το μεγαλύτερο πλήγμα είναι ότι πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής δηλώνουν ότι μετά την πλημμύρα δεν θέλουν να επιστρέψουν στο επάγγελμά τους», δήλωσε στους Financial Times, ο Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γάλακτος.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις