Υπουργείο Ανάπτυξης: Με ποιον τρόπο σχεδιάζει να βάλει "ψηφιακό μπλόκο" στην αισχροκέρδεια

Αποκλειστικό: Του Δημήτρη Χριστούλια 

Με σύμμαχο την τεχνολογία οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης σχεδιάζουν να στήσουν ένα ηλεκτρονικό «δίχτυ» προστασίας των καταναλωτών απέναντι σε όσες επιχειρήσεις κερδοσκοπούν.

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας σε βασικά αγαθά, και κυρίως στα τρόφιμα, παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους καταναλωτές αλλά και για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που προσπαθεί μέσα από εξονυχιστικούς ελέγχους να εντοπίσει φαινόμενα κερδοσκοπίας. Προς αυτή την κατεύθυνση τις τελευταίες ημέρες έχουν πέσει στο τραπέζι μια σειρά από προτάσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία, που θα οδηγήσουν πιο αποτελεσματικά στον περιορισμό της κερδοσκοπίας.

Καταγγελίες με… φωτογραφίες 

Σύμφωνα μα ασφαλείς πληροφορίες μια πρόταση που συζητείται αυτή την περίοδο στο υπουργείο Ανάπτυξης έχει να κάνει με την δημιουργία μιας καινοτόμου εφαρμογής (application)  που θα μπορούν να έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο όλοι οι καταναλωτές, μέσα από τη οποία θα έχουν την δυνατότητα να καταγγέλλουν υψηλές και αδικαιολόγητες ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες.

H εφαρμογή για τα κινητά, εφόσον υλοποιηθεί, θα δίνει την δυνατότητά να στέλνουν τις καταγγελίες γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά. Ειδικότερα θα τους δίνεται η δυνατότητα να βγάζουν φωτογραφίες τις τιμές των προϊόντων, που θεωρούν ότι πωλούνται σε υψηλές τιμές και να τις αποστέλλουν στην Γενική Γραμματεία εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Στην συνέχεια οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα διασταυρώνουν τα στοιχεία που λαμβάνουν από τους καταναλωτές έχοντας την δυνατότητα να αποστέλλουν άμεσα και ηλεκτρονικά το πρόστιμο στην επιχείρηση που παραβαίνει τον νόμο, χωρίς να απαιτείται καν επιτόπιος έλεγχος. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται καθημερινά έλεγχοι και να επιβάλλονται άμεσα υψηλά πρόστιμα, με τους καταναλωτές να διαδραματίζουν τον βασικότερο ρόλο.

Στοχευμένοι έλεγχοι 

Το συγκεκριμένο application θα μπορεί να δέχεται είτε επώνυμα είτε και ανώνυμες καταγγελίες, όπως ακριβώς γίνεται ήδη και μέσα από την εφαρμογή kataggelies.mindev.gov.gr. Οι ελεγκτές μέσα από την οθόνη του υπολογιστή τους θα μπορούν να κάνουν στοχευμένους  ηλεκτρονικούς ελέγχους και εάν το απαιτούν οι συνθήκες να προβαίνουν και σε επιτόπιους. Πλέον με την δημιουργία των κατάλληλων τεχνολογικών εργαλείων, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας πιο ισχυρός μηχανισμός για να μπορεί να έχει το υπουργείο Ανάπτυξης,  μια πολύ καλύτερη εικόνα για το τι πραγματικά γίνεται στην αγορά.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις