Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού είναι πιθανό να μειωθεί το 2021 λόγω των σοβαρών επιπτώσεων των κλιματικών προκλήσεων στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2021 αναμένεται να μειωθεί κατά 4% σε σχέση με πέρυσι, σε περίπου 250 εκατομμύρια εκατόλιτρα (mhl), ίσο με 25 δισεκατομμύρια λίτρα και κοντά στο ιστορικό χαμηλό που σημειώθηκε το 2017, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Πτώση στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού

Τα στοιχεία του είναι προκαταρκτικά, αλλά υπογραμμίζουν τον σοβαρό αντίκτυπο των δυσμενών κλιματικών συνθηκών στον τρύγο του 2021 σε μέρη της Ευρώπης, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του OIV, Paul Roca, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί της Ευρώπης, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, έχασαν περίπου 22 mhl (2,2 δισεκατομμύρια λίτρα) δυνητικής παραγωγής κρασιού από παράγοντες που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες όπως ο παγετός και οι χαλαζοπτώσεις.

Η συγκομιδή της Γαλλίας το 2021 αναμένεται να φτάσει τα 34,2 mhl, μειωμένη κατά 27% το 2020, με την Ισπανία στα 35 mhl, μειωμένη κατά 14%, ανέφερε ο OIV. Η Ιταλία, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής στον κόσμο, είναι πιθανό να δει σοδειά 44,5 mhl το 2021, μειωμένη κατά 9% σε σχέση με το 2020. Οι μικρότερες σοδειές δεν σημαίνουν απαραίτητα χαμηλότερη ποιότητα και αρκετοί οινοπαραγωγοί είπαν ότι παραμένουν αισιόδοξοι για τα σταφύλια που επιβίωσαν στις συνθήκες του 2021.

Πολλές χώρες του νότιου ημισφαιρίου είδαν μεγαλύτερους τρύγους το 2021. Η Αυστραλία και η Χιλή αύξησαν την παραγωγή κρασιού κατά περίπου 30% σε σύγκριση με το 2020, στα 14,2 mhl και 13,4 mhl αντίστοιχα. Η παραγωγή κρασιού στις ΗΠΑ ήταν πιθανό να αυξηθεί κατά 6% σε σύγκριση με το 2020, στα 24,1 mhl, αλλά μειώθηκε κατά 3% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας. Η ξηρασία έχει χτυπήσει τις αποδόσεις σε ορισμένες περιοχές.

Την εβδομάδα της συνόδου κορυφής για το κλίμα Cop26 στη Γλασκώβη, σημαντικό μέρος της συνέντευξης Τύπου του OIV αφιερώθηκε στις κλιματικές προκλήσεις. Οι επιστήμονες του κλίματος έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για πιο συχνά και ακανόνιστα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία επηρεάζουν τους αμπελώνες μαζί με ολόκληρες κοινότητες.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις