Το κρασί είχε πάρει ένα κοκκινωπό χρώμα εξαιτίας των χημικών αντιδράσεων που υπέστη κατά τη διάρκεια των ετών

Σε ένα μαυσωλείο στην Καρμόνα της νότιας Ισπανίας, μέσα σε μία μικρή νεκρική λάρνακα εντοπίστηκε το παλαιότερο κρασί που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην αρχική του υγρή μορφή.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα γυάλινο δοχείο που περιείχε κρασί σε υγρή μορφή, σε ένα ρωμαϊκό μαυσωλείο, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2019σύμφωνα με το Science Alert. Το κρασί είχε πάρει ένα κοκκινωπό χρώμα εξαιτίας των χημικών αντιδράσεων που υπέστη επί 2.000 χρόνια.

Πρόκειται για το αρχαιότερο κρασί που έχει βρεθεί ποτέ, καθώς ξεπερνά κατά εκατοντάδες χρόνια ένα μπουκάλι κρασιού που είχε βρεθεί σε έναν ρωμαϊκό τάφο κοντά στη γερμανική πόλη Speyer το 1867 και χρονολογείται περίπου στο 325 μ.Χ. «Μας εξέπληξε το γεγονός ότι το κρασί διατηρήθηκε σε μία από τις ταφικές λάρνακες» δήλωσε ο αρχαιολόγος Χουάν Μανουέλ Ρομάν του Μουσείου της πόλης Καρμόνα.

Η ομάδα των αρχαιολόγων, μεταξύ άλλων, ανακάλυψε μια σειρά από πολυτελή κτερίσματα – αρώματα, κοσμήματα, υφάσματα, γυάλινα αντικείμενα και ένα μεγάλο μολύβδινο δοχείο. Όταν οι ερευνητές άνοιξαν το δοχείο, βρήκαν μια σφραγισμένη γυάλινη λάρνακα, μισογεμάτη με κάποιο είδος υγρού. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον χημικό Ντάνιελ Κοζάνο από το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα στην Ισπανία, πραγματοποίησαν μια ολοκληρωμένη σειρά χημικών αναλύσεων, για να διαπιστώσουν τι είναι αυτό το υγρό. Μέτρησαν το pH του υγρού και την οργανική ύλη στο εσωτερικό του. Χρησιμοποιώντας φασματομετρία μάζας επαγωγικά συζευγμένου πλάσματος, προσδιόρισαν τα χημικά στοιχεία στα ορυκτά άλατα του υγρού.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν υγρή χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας υψηλής απόδοσης για να προσδιοριστούν οι πολυφαινόλες, χημικές ενώσεις που περιέχονται σε τρόφιμα και ποτά. Τα δεδομένα αυτά συγκρίθηκαν στη συνέχεια με κρασιά από τις κοντινές περιοχές: Montilla-Moriles, Jerez και Sanlúcar. Το προφίλ των ανόργανων αλάτων και οι πολυφαινόλες έφεραν ομοιότητες με εκείνες από κρασιά και από τις τρεις οινοπαραγωγικές περιοχές. Επιπλέον, μια συγκεκριμένη πολυφαινόλη που περιέχεται στο κόκκινο κρασί, το συριγγικό οξύ, απουσίαζε. Αυτό υποδήλωνε ότι αρχικά το κρασί ήταν λευκό.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις