Οι οινοπαραγωγοί της Βουργουνδίας της Γαλλίας συμφωνούν σε ένα πράγμα: το 2021 ήταν το πιο καταστροφικό έτος που μπορούν να θυμηθούν.

Ήταν Απρίλιος όταν χτύπησε η καταστροφή στους αμπελώνες και το κρασί της Βουργουνδίας. Όταν τα ευαίσθητα μπουμπούκια των αμπελιών τους αναπτύχθηκαν, οι μετεωρολογικές προβλέψεις προειδοποιούσαν για μια ξαφνική και απρόβλεπτη πτώση της θερμοκρασίας.

Η μεγάλη καταστροφή για τους αμπελώνες και το κρασί της Βουργουνδίας

Για τρεις νύχτες, οι οινοποιοί έμειναν ξύπνιοι στους αμπελώνες τους, καίγοντας κεριά σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσουν τις καλλιέργειές τους από ζημιές από τον παγετό. Ήταν όμως μάταιο. Οι θερμοκρασίες έπεσαν τόσο χαμηλά που σε ορισμένες περιοχές χάθηκε η μισή σοδειά και η Γαλλία κήρυξε «αγροτική καταστροφή».

Ο Albéric Bichot, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Οίκων Κρασιού της Βουργουνδίας, λέει ότι οι τρεις νύχτες παγετών κόστισαν στην περιοχή 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Όσο για τη δική του σοδειά, λέει ότι το 70% των λευκών σταφυλιών του και το 40% των κόκκινων σταφυλιών του χάθηκαν. «Είναι κάπως δραματικό για όλους μας», λέει ο Bichot στο CNN. «Η Βουργουνδία είναι μικρή και για τη μικρή μας περιοχή είναι κάτι πολύ, πολύ βαρύ. Αλλά έτσι είναι η ζωή.

«Τα καλά νέα είναι ότι θα μαζέψουμε περισσότερα σταφύλια. Ο επόμενος τρύγος είναι σε 10 μήνες, οπότε πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι!». «Όταν φυτεύουμε ένα αμπέλι, δεν είναι για την επόμενη χρονιά, είναι για την επόμενη γενιά», λέει. «Φυτεύουμε τον αμπελώνα για τα επόμενα 50-60 χρόνια. Απλώς προσπαθούμε να αποκαλύψουμε το έδαφος, το terroir, τα κλίματα της Βουργουνδίας μακροπρόθεσμα για τις επόμενες γενιές. Είναι η ζωή μας, η ζωή των γονιών, των παππούδων μας.. και για τα παιδιά μας».
Αλλά ο Bichot βλέπει μια επένδυση που λίγοι άλλοι έχουν βρει. Η μικρή συγκομιδή σημαίνει, λέει, “υψηλή συγκέντρωση του χυμού” — δυνητικά δημιουργία καλύτερου κρασιού.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις