Η ποσότητα του κρασιού που μπαίνει στο ποτήρι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από ένα τρίτο της χωρητικότητάς του, δηλαδή μεταξύ 300 και 340 ml

Τα ποτήρια του κρασιού θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο λεπτά ενώ το σχήμα του κάλυκα που υποδέχεται  το κρασί να είναι σε σχήμα U και να κλείνει προς τα επάνω. Βασικός στόχος είναι να εξυπηρετούν την εξαγωγή των αρωμάτων ενός κρασιού ενώ σημαντικό είναι να έχουν και τη δυνατότητα περιδίνησης του περιεχομένου και διατήρησης της θερμοκρασίας.  Τα ποτήρια κρασιού είναι πάντοτε κολονάτα και το υλικό κατασκευής τους είναι το γυαλί, το κρύσταλλο ή το ημικρύσταλλο.

Το «πόδι» του ποτηριού  αποτελεί και τη  λαβή του καθώς εάν κρατάτε το ποτήρι από τον κάλυκα τότε θα «χαλάσετε» τη θερμοκρασία του κρασιού. Ο κάλυκας, φαρδύς ή στενός ανάλογα με το είδος κρασιού που περιέχει πρέπει να κλείνει ελαφρώς προς τα επάνω, ώστε με αυτό τον τρόπο να συγκεντρώνονται τα αρώματα του κάθε κρασιού.

Η ποσότητα του κρασιού που μπαίνει στο ποτήρι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από ένα τρίτο της χωρητικότητάς του, δηλαδή μεταξύ 300 και 340 ml.  Κι αυτό γιατί ο κενός χώρος του ποτηριού επιτρέπει την άνετη περιστροφή του κρασιού και συγκεντρώνει τα συστατικά του αρώματος.

Τα ποτήρια ανά είδος κρασιού

Τα ποτήρια που προορίζονται για λευκό κρασί είναι μικρότερα σε σχέση με αυτά για το κόκκινο λόγω των πιο ήπιων αρωμάτων τους. Μεγαλύτερα σε μέγεθος είναι τα ποτήρια των ερυθρών κρασιών καθώς πρέπει να έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή με τον αέρα για να αναδεικνύονται τα πλούσια αρώματά τους, να μετριάζεται η έντασή τους και οι τανίνες τους.

Οι αφρώδεις οίνοι σερβίρονται σε ψηλόλιγνα ποτήρια για την προστασία των φυσαλίδων.  Τα ενισχυμένα και τα γλυκά κρασιά σερβίρονται σε μισές μερίδες (περίπου 90ml).

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις