Οινογνώστης

Κόκκινο κρασί: Βρέθηκε η εξήγηση γιατί προκαλεί πονοκέφαλο;

Κόκκινο κρασί:  Βρέθηκε η εξήγηση γιατί προκαλεί πονοκέφαλο;

Οι επιστήμονες εξέτασαν 12 διαφορετικές ενώσεις του κόκκινου κρασιού προκειμένου να διαπιστώσουν ποια συνδέεται με τον πονοκέφαλο

Λύση στο …μυστήριο γιατί το κόκκινο κρασί μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο φαίνεται πως βρίσκουν οι ερευνητές.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι ερευνητές είχαν εξετάσει κάθε είδους ενώσεις του κόκκινου κρασιού στην προσπάθειά τους να βρουν ποια προκαλεί πονοκεφάλους ακόμη και 30 λεπτά μετά την κατανάλωση ενός ή δύο μικρών ποτηριών.

Οι Αμερικανοί ερευνητές, γράφοντας στο Scientific Reports δήλωσαν ότι επικεντρώθηκαν στα φαινολικά φλαβονοειδή, ενώσεις που προέρχονται από τους σπόρους και τη φλούδα των σταφυλιών και συμβάλλουν στο χρώμα, τη γεύση και την αίσθηση που έχει στο στόμα το κόκκινο κρασί. Τα επίπεδα των φλαβονοειδών μπορεί να είναι 10 φορές υψηλότερα στα κόκκινα κρασιά από ό,τι στα λευκά.

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Άντριου Γουότερχαουζ, ειδικός στην αμπελουργία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, έκαναν εργαστηριακές δοκιμές σε περισσότερες από δώδεκα ενώσεις του κόκκινου κρασιού. Μια φλαβανόλη που ονομάζεται κερκετίνη, η οποία βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στο κόκκινο κρασί, διαλύεται από το σώμα σε διάφορες ουσίες. Μία από αυτές, το γλυκουρονίδιο της κερκετίνης, αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική στην παρεμπόδιση του ενζύμου που μετατρέπει την ακεταλδεΰδη σε οξικό άλας.

Αυτή θα μπορούσε να είναι η λύση του μυστηρίου. Με την καταστολή του κρίσιμου ενζύμου, πιστεύουν οι επιστήμονες, η τοξική ακεταλδεΰδη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος. Σε υψηλά επίπεδα, αυτό προκαλεί πονοκεφάλους, ναυτία, έξαψη του προσώπου και εφίδρωση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν οι άνθρωποι επιρρεπείς σε ημικρανίες ή με άλλες ευαισθησίες πίνουν κόκκινο κρασί με έστω και μέτριες ποσότητες κερκετίνης, μπορεί να εμφανίσουν πονοκέφαλο. Το γιατί κάποιοι επηρεάζονται περισσότερο από άλλους είναι ασαφές: τα ένζυμά τους μπορεί να μπλοκάρονται ευκολότερα ή μπορεί απλώς να είναι πιο ευαίσθητοι στην τοξική ακεταλδεΰδη.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu