Μπορεί κάποιες χώρες να φημίζονται για την παραγωγή κρασιού αλλά ποιες έχουν τις κορυφαίες θέσεις στην κατανάλωση;

Οι εκτιμήσεις του 2021 για την κατανάλωση κρασιού ανά χώρα από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV) αποκαλύπτουν ποια έθνη απολαμβάνουν περισσότερο την κατανάλωση κρασιού. Μπορεί κάποιες χώρες να είναι φημισμένες για την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών αλλά στην πραγματικότητα άλλες είναι οι πρωταθλήτριες στην κατανάλωση. Αυτές είναι οι 10 χώρες που πίνουν το περισσότερο κρασί στον κόσμο!

Οι 10 χώρες του κόσμου που πίνουν περισσότερο κρασί

ΗΠΑ

Παρά τη δυτικοευρωπαϊκή φήμη για ένα ποτήρι με κάθε μεσημεριανό γεύμα και ένα ποτήρι με κάθε δείπνο, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ (με πληθυσμό περίπου 258 εκατομμυρίων ενηλίκων) καταναλώνουν το περισσότερο κρασί ετησίως. Η εκτιμώμενη συνολική κατανάλωση 236 εκατομμυρίων εκατολίτρων για το 2021 σημειώνει αύξηση 0,7% σε επίπεδο 2020, διακόπτοντας μια τάση κατά τα άλλα συνεχούς πτώσης από το 2018 έως το 2020.
Γαλλία 
Αν και μπορεί να τη γνωρίζουμε ως τη χώρα που όρισε τους κανόνες όσον αφορά το κρασί, η κατανάλωση έχει ουσιαστικά μειωθεί ελαφρώς στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια, πέφτοντας από περίπου 28,3 mhl το 2016, αν και ο αριθμός αυτός είναι στην πραγματικότητα 2% υψηλότερος από τα επίπεδα προ πανδημίας.

pixabay

Ιταλία 
H ιταλική κατανάλωση κρασιού δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο της οινοπαραγωγής της, με τη χώρα να παράγει σχεδόν διπλάσιο κρασί από αυτό που πίνει. Το κρασί που καταναλώθηκε το 2021 είναι στην πραγματικότητα το περισσότερο της Ιταλίας από το 2008, αν και οι πωλήσεις όλου του αλκοόλ στην χώρα μειώθηκαν κατά -8,5% κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η αξιοσημείωτη αύξηση έρχεται επίσης παρά την έκθεση που υποδηλώνει ότι ενώ περισσότεροι Ιταλοί πίνουν κρασί, η κατανάλωση είναι λιγότερο συχνή.
Γερμανία 
Η Γερμανία μπορεί πραγματικά να υπερηφανεύεται ότι είναι τέταρτη στον κόσμο όσον αφορά την κατανάλωση κρασιού. Το αφρώδες κρασί είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους Γερμανούς καταναλωτές. Τα πρόσφατα αποτελέσματα της Prosecco και της Cava Juggernaut Henkell Freixenet δείχνουν ότι η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία παραμένουν οι ισχυρότερες περιοχές της εταιρείας.
Βρετανία 
Μια έρευνα για τις αγαπημένες μάρκες κρασιού των Βρετανών δείχνει ότι υπάρχει έντονη προτίμηση στα γλυκά, φθηνά κρασία ή στην ακριβή σαμπάνια. Όσον αφορά τα βρετανικά μπουκάλια, το Platinum Jubilee της Βασίλισσας χρησίμευσε ως αφορμή για πολλούς να επιδοθούν στους αφρώδεις οίνους καθώς η κατανάλωση έχει τριπλασιαστεί από το Diamond Jubilee. Το περσινό αποτέλεσμα ήταν περίπου 3,4% πάνω από τον μέσο όρο των πέντε ετών και δείχνει ότι, παρά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μια ισχυρή αγορά.
αφρώδη κρασιά

Unsplash

Κίνα
Το κρασί μπορεί να μην είναι απαραίτητα το πρώτο ποτό που σκεφτόμαστε όταν πρόκειται για την Κίνα, καθώς τόσο η μπύρα όσο και το baijiu είναι εξαιρετικά δημοφιλή στη Λαϊκή Δημοκρατία. Η κατανάλωση κρασιού μειώθηκε κατά -17,4% μεταξύ 2019 και 2020, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα των άκαμπτων περιορισμών της χώρας, και κατά -15,4% περαιτέρω το 2021.
Ρωσία 
Η Ρωσία έχει μια βιομηχανία κρασιού λογικού μεγέθους που παράγει κατά μέσο όρο 4,5-5 mhl κρασί ετησίως και υπάρχει μια ισχυρή εγχώρια αγορά γι ‘αυτό. Πράγματι, καθώς η χώρα γίνεται όλο και πιο απομονωτική, ο ανταγωνισμός του Πούτιν προς την ευρωπαϊκή οινοποιία έχει αυξηθεί, όπως συνέβη με τη δήλωσή του ότι μόνο τα ρωσικά αφρώδη θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «σαμπάνια».
Ισπανία
Η Ισπανία είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός, σε παρόμοιο επίπεδο με τη Γαλλία. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το κρασί είναι βασικό στοιχείο των γευμάτων στη χώρα, η κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε κατά -16% το 2020, καθώς η πλειονότητα της κατανάλωσης αλκοόλ γίνεται σε εστιατόρια και μπαρ, τα οποία έκλεισαν κατά τη διάρκεια του lockdown, η επαναλειτουργία αυτών των χώρων είχε ως αποτέλεσμα 9,9% ώθηση στον όγκο του 2020, αποτέλεσμα που αντανακλά τα στοιχεία πριν από την πανδημία.
ΕΔΟΑΟ προώθηση οίνων ΠΟΠ

Pexels

Αργεντινή 
Αν και παραγωγοί όπως το Bemberg έχουν προωθήσει τα εκλεκτά κρασιά της χώρας στις διεθνείς αγορές, και το Mendozan Malbec είναι πλέον βασικό στοιχείο στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο, για μεγάλο χρονικό διάστημα τα περισσότερα κρασιά της Αργεντινής δεν άφησαν ποτέ την Αργεντινή. Ωστόσο, η εγχώρια κατανάλωση μειώθηκε κατά -11,1% μεταξύ 2020 και 2021 και η συνολική τάση από την αρχή αυτού του αιώνα ήταν πτωτική. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στα οικονομικά προβλήματα και την υποτίμηση του νομίσματος που μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Αυστραλία
Αν και έχει τον μικρότερο πληθυσμό σε αυτή τη λίστα, με περίπου 20 εκατομμύρια άτομα άνω της νόμιμης ηλικίας αγοράς αλκοόλ των 18 ετών, ο πλούτος των κρασιών της Αυστραλίας έχει βρει ένα εγχώριο κοινό μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα, μεταξύ 2018 και 2021, το ποσοστό των ατόμων που καταναλώνουν κρασί άνω των 55 ετών μειώθηκε κατά -7%, ενώ για τις ηλικίες 25-44 ετών αυξήθηκε κατά το ένα τρίτο, αντίστροφα από τη δημογραφική αλλαγή που παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ. Συνολικά, η κατανάλωση κρασιού στην Αυστραλία πέρυσι ήταν 7,9% πάνω από τον μέσο όρο των πέντε ετών, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης που καταγράφηκε.
Διαβάστε επίσης: 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις