Μειωμένη η ποιότητα και η ποσότητα των γαλλικών σιτηρών εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών

Η Γαλλία, η μεγαλύτερη παραγωγός σιτηρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την παραγωγή της εξαιτίας των αυξημένων θερμοκρασιών. Έπειτα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το επισφαλές περιβάλλον που δημιουργήθηκε εξαιτίας της αδυναμίας προμήθειας σιτηρών από την πολιορκημένη χώρα, η ανησυχία στην παγκόσμια αγορά τροφίμων εντείνεται.

Το ποσοστό της σοδειάς της χώρας που θεωρείται ότι είναι σε καλή ή πολύ καλή κατάσταση μειώθηκε στο 73% στις 16 Μαΐου, σε επίπεδο χαμηλότερο από το αντίστοιχο περσινό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της FranceAgriMer.

Το καυτό, ξηρό κύμα θερμότητας που σαρώνει τη Γαλλία, δεν αφήνει το έδαφος να αποκτήσει την κατάλληλη υγρασία για την καλλιέργεια και την παραγωγή των σιτηρών. Μάλιστα, οι θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο αναμένεται να εκτιναχθούν πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου, σε πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Meteo France, με τους περισσότερους να κάνουν  λόγο ίσως για τον θερμότερο Μάιο όλων των εποχών.

Οι ακραίες κλιματικές συνθήκες φαίνεται ότι επηρεάζουν δραματικά τη σοδειά σιτηρών και δημιουργούν προβλήματα και σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, που έχουν αυξημένη παραγωγή σιτηρών.

Σημειώνεται ότι, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Δημητριακών αναθεώρησε πτωτικά την Πέμπτη την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών σε 769 εκατ. τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο τριών ετών.

Διαβάστε επίσης: Οι εναλλακτικές λύσεις της Ελλάδας για σιτηρά και ηλιέλαιο

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις