Σε ποιες χώρες έχει στραφεί η Ελλάδα για να εξασφαλίσει τα δύο βασικά αγαθά.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν έρθει αντιμέτωπες με τον φόβο της επισιτιστικής κρίσης της οποία προσπαθούν με κάθε μέσο να αποφύγουν. Καθώς οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγής σιτηρών και ηλιελαίου έχουν σταματήσει να εξάγουν τα βασικά αυτά αγαθά τα κράτη αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να διασφαλίσουν την επισιτιστική επάρκεια.

Η Ελλάδα εισάγει σε ετήσια βάση από Ουκρανία και Ρωσία περίπου 250.000-300.000 τόνους, από τους συνολικά 900.000 που χρειάζεται. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία  συνεχίζει παρά τον πόλεμο να εξάγει μικρότερες ποσότητες σε διάφορες χώρες, οι οποίες όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες.

Οι εναλλακτικές πηγές προμήθειας σιτηρών της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, η Ελλάδα έχει βρει ήδη εναλλακτικές πηγές προμήθειας σιτηρών εισάγοντας από την Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία κ.ά., ενώ επανεξετάζονται μετά από χρόνια οι εναλλακτικές αγορές της Βορείου Αμερικής (ΗΠΑ, Καναδά).

Αναφορικά με το ηλιέλαιο, στο οποίο έχει μπει πλαφόν από όλες σχεδόν τις αλυσίδες σούπερ μαρκετ, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη παραγωγή σε ηλιοτρόπιο, ωστόσο, το 90% της παραγωγής κατευθύνεται στα βιοκαύσιμα και μόλις το 10% για μαγειρική χρήση ή ως συστατικό για την παραγωγή προϊόντων, όπως τα μπισκότα, η μαργαρίνη, τα πατατάκια κ.λπ., ενώ τις ανάγκες μας μέχρι σήμερα τις κάλυπτε η Ουκρανία.

Για το λόγο αυτό , το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εξετάζει την παροχή περαιτέρω κινήτρων για αύξηση της παραγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να μειώσουμε την εξάρτησή μας από άλλες χώρες.

Σύσκεψη Μητσοτάκη – Γεωργαντά, σήμερα στη 13:00, για την επάρκεια στα τρόφιμα

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις