Ο αποκλεισμός των εξαγωγών μέσω της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία έχει διογκώσει το παγκόσμιο κόστος των σιτηρών, έχει προκαλέσει τον φόβο πείνας σε ορισμένες χώρες και έχει σίγουρα διογκώσει το επισιτιστικό πρόβλημα. Ταυτόχρονα όμως, έχει γεννήσει την ανάγκη για νέες διαδρομές για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας.

Γιατί δεν επαρκούν οι νέες διαδρομές  για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας

Όσον αφορά την εξαγωγή των σιτηρών, του ηλιελαίου, του καλαμποκιού και των διαφορετικών γεωργικών προϊόντων, οι προτεινόμενες επιλογές περιελάμβαναν τόσο την εξαγωγή τους στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας από την Πολωνία ή τη μεταφορά του νοτιοδυτικά στη Ρουμανία, κατά μήκος του ποταμού Δούναβη και μέσω του Ρουμανικού λιμανιού, της Κωνστάντζας.

Οι δυτικοί ηγέτες έχουν παραταχθεί τις τελευταίες εβδομάδες για να προσφέρουν βοήθεια για αυτές τις επιλογές. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε την τελευταία εβδομάδα ότι η Αμερική συνεργάζεται με την Ευρώπη για να υπάρξει η δυνατότητα αποθήκευσης σιτηρών στην Πολωνία. Ο επικεφαλής διεθνούς κάλυψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε πως ο αποκλεισμός αυτός αποτελεί έγκλημα. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον την Κυριακή, έκανε λόγο για μια «μακροπρόθεσμη προσπάθεια για την ανάπτυξη των χερσαίων οδών που υπάρχουν ήδη».

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι ενώ οι προσπάθειες για τη βελτίωση των διαφόρων οδών μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τις εξαγωγές, δεν φαίνεται να είναι αρκετές για να ικανοποιήσουν την παγκόσμια ζήτηση σε τρόφιμα. «Υπήρξε μια βιασύνη για την αναζήτηση επιλογών για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μάικ Λι, ειδικός σε γεωργικά καθήκοντα Μαύρης Θάλασσας στο Inexperienced Sq. Agro Consulting στη Βρετανία. «Ωστόσο, η μόνη βιώσιμη διαδρομή για την εξαγωγή σιτηρών είναι μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και δεν υπάρχουν τα μέσα προσκειμένου να εξαχθούν οι απαραίτητες ποσότητες».

Ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky της Ουκρανίας έχει αναγνωρίσει τους περιορισμούς των επιλογών που εξετάζονται. Σε ομιλία του τη Δευτέρα δήλωσε ότι «πολύ μικρότερη ποσότητα θα εξαχθεί μόνο μέσω των νέων διαδρομών» και ότι «αυτό οδηγεί σε μια πολύ πιο δαπανηρή διαδικασία».

Με πληροφορίες από το Export Greece

Διαβάστε επίσης: 

Ουκρανία: Αυξάνονται οι εξαγωγές σιτηρών – Αναμένεται να αγγίξουν τους 2 εκατ. τόνους τον Ιούνιο

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις