Εκατομμύρια τόνοι σιτηρών είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου

Αύξηση αναμένεται για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Γεωργίας της χώρας, Τάρας Βισότσκι. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές του πολύτιμου αγαθού της Ουκρανίας μέσω χερσαίων οδών προβλέπεται πως θα αγγίξουν τους 2 εκατομμύρια τόνους, έναντι 1,7 εκατ. τόνων τον Μάιο. Ωστόσο, ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε επίσης ότι αυτό είναι το μέγιστο που μπορεί να εξαχθεί με χερσαία μέσα από την χώρα την δεδομένη στιγμή.

Αναζητούνται λύσεις για να συνεχιστούν οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας

Την ίδια στιγμή, τα ουκρανικά λιμάνια, τα οποία έχουν αποκλειστεί από τη Ρωσία από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία, ήταν σε θέση να εξάγουν 5 εκατομμύρια τόνους το μήνα.

Εκατομμύρια τόνοι σιτηρών είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία από την στιγμή της κήρυξης πολέμου από την Ρωσία. Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ αναζητούν ένα είδος ανθρωπιστικού διαδρόμου που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ουκρανία και κυρίως με το λιμάνι της Οδησσού, μια λύση, ώστε από εκεί, μέσω Μαύρης Θάλασσας, τα πλοία με τα σιτηρά να πάρουν τον δρόμο για τις αγορές του εξωτερικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου» τον εγκλωβισμό πέντε εκατ. τόνων σιτηρών, «για τον οποίο η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο».

Διαβάστε επίσης: 

Έκκληση ΟΗΕ: Οι χώρες να μην περιορίζουν τις εξαγωγές τροφίμων