Το Reuters κατέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί ελαιόλαδου.

Μιλώντας στο διεθνές μέσο, μήνες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή τον Νοέμβριο, ο Έλληνας αγρότης ελαιολάδου Μιχάλης Αντωνόπουλος δήλωσε ότι ήξερε ότι το ελαιόλαδο το 2021 θα είχε μια δύσκολη χρονιά. Πρώτον, τα δέντρα του δεν άνθισαν πλήρως επειδή τον περασμένο χειμώνα δεν ήταν αρκετά κρύος και υγρός.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ελαιόλαδο το 2021

Την άνοιξη, οι θερμοκρασίες ανέβηκαν στους 38 βαθμούς Κελσίου (100 Φαρενάιτ), καταστρέφοντας τα λουλούδια που επρόκειτο να γίνουν ελιές. Στη συνέχεια, το καλοκαίρι έφερε το χειρότερο κύμα καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών, αποξηραίνοντας τις ελιές και πυροδοτώντας πυρκαγιές που έκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα.

Στεκόμενος στο άλσος του στην Καλαμάτα, την πιο γνωστή ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας, ανάμεσα σε δέντρα εκατοντάδων ετών, ο Αντωνόπουλος έδειξε τα αποτελέσματα: μισοάδεια κλαδιά, με μικρές ή ζαρωμένες ελιές, ή σάπια, προσβεβλημένα από μύγα. «Βρισκόμαστε μάρτυρες φαινομένων και προβλημάτων που δεν βλέπαμε πριν από 20 χρόνια», είπε ο Αντωνόπουλος, επικεφαλής του τοπικού ελαιοκαλλιεργητικού συνεταιρισμού, εκτιμώντας πτώση 50% της περιφερειακής παραγωγής.

Η Ευρώπη είχε το πιο ζεστό καλοκαίρι στην ιστορία και οι επιστήμονες λένε ότι ο ασταθής καιρός που κατέστρεψε τα ελαιόδεντρα είναι αυτό που μπορεί να αναμένεται από την κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο και η ελληνική ποικιλία είναι ιδιαίτερα περιζήτητη για την υψηλή ποιότητά του, γνωστή ως «έξτρα παρθένο», ανέφερε το διεθνές μέσο.

Μπουκάλια λαδιού Καλαμάτας βρίσκονται σε εστιατόρια μέχρι την Ιαπωνία, αλλά οι αγρότες ανησυχούν ότι αν συνεχίσουν να μειώνονται οι αποδόσεις, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τη ζήτηση για αυτό που αποκαλούν «πράσινο χρυσό», θέτοντας σε κίνδυνο την τοπική οικονομία. «Η φετινή χρονιά μας έδειξε ότι το δέντρο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες», είπε ο Αντωνόπουλος. «Αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα της περιβαλλοντικής αλλαγής που περνάμε».

Η Ελλάδα παρήγαγε 275.000 τόνους ελαιόλαδου το 2020-21 και περισσότεροι από τους μισούς πήγαν στο εξωτερικό, καθιστώντας την τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ προβλέπει ότι η παραγωγή θα μειωθεί στους 230.000 τόνους το 2021-2022.

Ο Σταύρος Βέμμος, ειδικός στην ελιά και καθηγητής της πομολογίας, της επιστήμης της οπωροκαλλιέργειας, είπε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη νερού δημιουργούν ήδη προβλήματα στους ελληνικούς ελαιώνες. «Τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής ξεπερνούν τα όρια της ελαιοκαλλιέργειας», είπε.

Μακροπρόθεσμα, ορισμένες περιοχές στη νότια Ελλάδα ενδέχεται να μην είναι πλέον σε θέση να καλλιεργήσουν την ελιά, ενώ οι περιοχές στα Βαλκάνια ή στη Βόρεια Ευρώπη θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις θερμότερες καιρικές συνθήκες, είπε.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις