Η γευσιγνωσία ελαιολάδου είναι παρόμοια με τη γευσιγνωσία κρασιού. Όπως και τα κρασιά, έτσι και τα ελαιόλαδα έχουν πολύ μεγάλη ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων.

Μια δοκιμή μπορεί να συγκινήσει τον ουρανίσκο σου και να σου επιτρέψει να προσδιορίσεις τι είδους λάδι προτιμάς.

Οι τρεις βασικές κατηγορίες που πρέπει να λάβεις υπόψη όταν δοκιμάζεις ελαιόλαδο είναι το λεπτό, το μέτριο και το έντονο άρωμα. Επίλεξε τουλάχιστον τρία και όχι περισσότερα από πέντε έλαια για γεύση για να διατηρήσεις την ισορροπία.

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου βήμα – βήμα

  1. Αρχικά, ρίξε μια ή δύο κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε ένα χαμηλό ποτήρι κρασιού. Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν ειδικά μπλε γυαλιά που προορίζονται να συγκαλύψουν το χρώμα του λαδιού, το οποίο λέει λίγα για τη γεύση, αλλά μπορεί ασυνείδητα να επηρεάσει την κρίση.
  2. Πιάσε το ποτήρι στα χέρια σου και ανακίνησε το λάδι απαλά για να απελευθερωθούν τα αρώματα.
  3. Βάλτε τη μύτη σου στο ποτήρι και εισέπνευσε βαθιά.
  4. Γεύσου μια μικρή ποσότητα από λάδι ενώ εισπνέεις. Ο αέρα ενισχύει τη γεύση. Στη συνέχεια, εξέπνευσε από τη μύτη.
  5. Κατάπιε ενώ συγκεντρώνεσαι στη γεύση.
  6. Εξέτασε προσεκτικά πρώτα τις γενικές κατηγορίες (φρουτώδες, πικάντικο, πικρό) και μετά επικεντρώσου στις λεπτομέρειες τις γεύσης και του αρώματος.
  7. Ανανέωσε τον ουρανίσκο σου ανάμεσα σε κάθε ελαιόλαδο με μια λεπτή φέτα μήλο ή λίγο ψωμί.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις