Το 12% των Ελλήνων δηλώνει ότι καταναλώνει 5 ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

Νέα στοιχεία της Eurostat αποκαλύπτουν τους λαούς της Ευρώπης που καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά αλλά και αυτούς που μένουν αρκετά πίσω στην γενική κατάταξη. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής, το 2019, ένας στους τρεις Ευρωπαίους (33%) ανέφερε ότι δεν κατανάλωνε καθόλου φρούτα ή λαχανικά καθημερινά και μόνο το 12% του πληθυσμού της Ε.Ε. κατανάλωνε τις συνιστώμενες 5 μερίδες ή περισσότερες καθημερινά. Κατά μέσο όρο, πάνω από το μισό του ευρωπαϊκού πληθυσμού (55%) δήλωσε ότι κατανάλωνε από μία έως τέσσερις μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

Πρώτη στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη βρίσκεται η Ιρλανδία, όπου παρατηρείται η υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη 5 ή περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών (33% του πληθυσμού) και ακολουθούν η Ολλανδία (30%), η Δανία (23%) και η Γαλλία (20%).

Τα ποσοστά με τη χαμηλότερη κατανάλωση ημερησίως είχε η Ρουμανία, όπου μόνο το 2% του πληθυσμού κατανάλωνε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών και ακολουθούν η Βουλγαρία και η Σλοβενία ​​(με 5%) και η Αυστρία με 6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι γυναίκες καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά συγκριτικά με τους άνδρες. Κατά μέσο όρο, το 58% των γυναικών ανέφεραν ότι κατανάλωναν 1 έως 4 μερίδες καθημερινά έναντι 51% των ανδρών. Παράλληλα, περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες ανέφεραν ότι παραλείπουν εντελώς την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (39% έναντι 27%).

Η θέση της Ελλάδας στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη

Αναζητώντας την χώρα μας στο πίνακα κατάταξης θα την βρούμε λίγο πάνω από την μέση, με το ποσοστό του των Ελλήνων που καταναλώνει 5 ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά να βρίσκεται στο 12%, ποσοστό που αντιστοιχεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις