Η οινοπαραγωγή είναι ακόμη ένας κλάδος που πλήττεται από τον καύσωνα

Η παραγωγή κρασιού στη Γαλλία αναμένεται να ανακάμψει φέτος  έπειτα από τις “πληγές” που άφησε ο παγετός το 2021, αν και η εντεινόμενη ξηρασία μπορεί να περιορίσει τους όγκους, δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας. Η παραγωγή κρασιού αναμένεται να αυξηθεί κατά 13-21% σε 42,6 εκατομμύρια έως 45,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα, προέβλεπε το υπουργείο στην πρώτη του προοπτική για το 2022.

Ένα εκατόλιτρο ισοδυναμεί με 100 λίτρα ή 133 τυπικά μπουκάλια κρασιού. Το εύρος των προβλέψεων είναι ακόμη και κατά 7% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας, είπε. Οι περισσότερες περιοχές παρουσίασαν πιο ευνοϊκό καιρό από πέρυσι για την ανθοφορία των αμπελιών, εκτός από περιοχές των νοτιοδυτικών που επλήγησαν από παγετό και χαλάζι, ανέφερε το υπουργείο.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η παραγωγή κρασιού στη Γαλλία τείνει προς αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι σε όλες τις αμπελοοινικές περιοχές, με εξαίρεση το Charentes», ανέφερε σε έκθεσή της. «Ωστόσο, η ξηρασία του εδάφους σε συνδυασμό με τα κύματα καύσωνα θα μπορούσαν να περιορίσουν αυτή την αύξηση εάν επιμείνουν μέχρι τη συγκομιδή».

Ο γαλλικός αγροτικός τομέας, ο μεγαλύτερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φοβάται τις αυξανόμενες απώλειες από τη χειρότερη ξηρασία που έχει σημειωθεί στη χώρα, η οποία έχει τροφοδοτηθεί από διαδοχικούς καύσωνες. Ο ξηρός, ζεστός καιρός φέτος είχε μειώσει την πίεση της νόσου στα αμπέλια και επρόκειτο επίσης να οδηγήσει σε πρόωρη έναρξη της συγκομιδής σταφυλιών, ανέφερε το υπουργείο.

Ωστόσο, η ξηρασία επηρέασε τα σταφύλια σε περιοχές όπως η Αλσατία στα ανατολικά και το Λανγκεντόκ-Ρουσιγιόν στα νοτιοδυτικά, ενώ άρχισε να περιορίζει τη δυνατότητα συγκομιδής στη Βουργουνδία. Η παραγωγή στο Μπορντό επρόκειτο να πέσει κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, αφού ο παγετός και το χαλάζι κατέστρεψαν περίπου 10.000 εκτάρια σε διαφορετικό βαθμό, πρόσθεσε το υπουργείο.

Διαβάστε επίσης: 

Σιτηρά: Κινδυνεύει η παραγωγή στη Γαλλία εξαιτίας του καύσωνα

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις