Ποια τρόφιμα περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυστηροποιεί τους κανονισμούς για το αρσενικό που περιέχεται στα τρόφιμα. Η επιτρεπόμενη συγκέντρωση ανόργανου αρσενικού στο λευκό ρύζι μειώνεται, ενώ υπάρχουν νέα όρια για το αρσενικό σε ορισμένα τρόφιμα με βάση το ρύζι, τα βρεφικά παρασκευάσματα, τις παιδικές τροφές, τους χυμούς φρούτων και το αλάτι.

Το αρσενικό υπάρχει σε χαμηλές συγκεντρώσεις στα πετρώματα, το έδαφος και τα φυσικά υπόγεια ύδατα, με τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό να αποτελούν τις κύριες οδούς έκθεσης του ανθρώπου. Οι ανόργανες μορφές αρσενικού είναι πιο τοξικές από το οργανικό αρσενικό. Τα παιδιά κάτω των 3 ετών είναι τα πιο εκτεθειμένα στο ανόργανο αρσενικό, ειδικά τα βρέφη που τρώνε φόρμουλα με βάση το ρύζι. Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν τεκμηριωθεί αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά έχουν προσλάβει μεγάλες ποσότητες αρσενικού.

Οι μεγάλοι καταναλωτές ρυζιού, όπως ορισμένες εθνοτικές ομάδες, και οι άνθρωποι που τρώνε πολλά προϊόντα με βάση τα φύκια είναι οι κύριες ομάδες που εκτίθενται σε ανόργανο αρσενικό. Τα χαμηλότερα μέγιστα επίπεδα αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου για τον περιορισμό ή την εξάλειψη του καρκινογόνου κινδύνου που σχετίζεται με τις χημικές ουσίες στα τρόφιμα.

Η απόφαση βασίζεται σε μια επιστημονική έκθεση του 2021 από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και έρχεται αφότου κλήθηκαν στα κράτη μέλη να παρακολουθούν την παρουσία αρσενικού στα τρόφιμα.

Οι κανόνες της ΕΕ θα ακολουθούν το μέγιστο επίπεδο του Codex Alimentarius των 0,5 mg/kg για το ολικό αρσενικό σε αλάτι. Άλλα προϊόντα που καλύπτονται είναι τα δημητριακά και τα προϊόντα με βάση τα δημητριακά, το μη αλεσμένο ρύζι, το μισοβρασμένο και αποφλοιωμένο ρύζι, το ρυζάλευρο, τα κέικ ρυζιού και τα κράκερς και τα μη αλκοολούχα ποτά με βάση το ρύζι. Τα μέγιστα επίπεδα διαφέρουν ανάλογα με το προϊόν.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, δήλωσε: «Λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα για να μειώσουμε περαιτέρω τον κίνδυνο έκθεσης μιας καρκινογόνου ουσίας από την τροφική μας αλυσίδα. Οι πολίτες μας θέλουν τη διαβεβαίωση ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουν είναι ασφαλή και αυτοί οι νέοι κανόνες αποτελούν μια ακόμη απόδειξη ότι τα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ παραμένουν τα υψηλότερα στον κόσμο».

Η Safe Food Advocacy Europe δήλωσε ότι χαιρετίζει κάθε μέτρο που αποφεύγει ή μειώνει την έκθεση των ευρωπαίων καταναλωτών σε επιβλαβείς ουσίες στα τρόφιμα.

Τα υφιστάμενα μέγιστα επίπεδα για το αρσενικό στα τρόφιμα καθορίστηκαν το 2015 με βάση μια γνώμη της EFSA που διαπίστωσε ότι το ανόργανο αρσενικό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, της ουροδόχου κύστης και των πνευμόνων.

Διαβάστε επίσης: 

Ποια τρόφιμα είναι καλύτερα κατεψυγμένα παρά φρέσκα

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις