Οι περισσότερες εταιρείες αγωνίζονται να διατηρήσουν τη λειτουργία τους τη στιγμή που οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται

Οι ευρωπαϊκοί όμιλοι τροφίμων δήλωσαν ότι οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελλείψεις φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη, καθώς οι υψηλοί λογαριασμοί κοινής ωφελείας αναγκάζουν περισσότερες εταιρείες να περιορίσουν την παραγωγή.

«Η ψύξη και η κατάψυξη είναι πολύ ενεργοβόρες, όπως και η θέρμανση των θερμοκηπίων», δήλωσε στο Bloomberg ο Pekka Pesonen, γενικός γραμματέας του αγροκτήματος Copa-Cogeca που εδρεύει στις Βρυξέλλες. «Μπορεί να περιμένουμε κάποιες ελλείψεις και μεγαλύτερη εποχικότητα, καθώς και αύξηση των τιμών που θα αντισταθμίσουν κάπως την αύξηση του κόστους παραγωγής».

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της τα τελευταία 50 χρόνια, καθώς η Ρωσία μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία. Τώρα το αυξανόμενο κόστος ωθεί τους βιομηχανικούς ομίλους να ζητήσουν ειδική μεταχείριση ενόψει της βασικής συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Παρασκευής για να συζητήσουν τρόπους για την άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης.

Εκτός από την εκτίναξη της ενέργειας, οι παραγωγοί τροφίμων στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν επίσης υψηλό κόστος για τα λιπάσματα, με περισσότερο από το 70% της παραγωγικής ικανότητας της περιοχής για τα θρεπτικά συστατικά των καλλιεργειών να περιορίζεται από τις τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου. Όλα τα παραπάνω φαίνεται να εντείνουν την ανησυχία για ελλείψεις φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σημείωσαν ρεκόρ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο που αναστάτωσε τις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές καλλιεργειών, ενισχύοντας τις πιέσεις που προέρχονται από την πανδημία Covid-19. Ενώ το κόστος των τροφίμων έχει έκτοτε μειωθεί για πέντε συνεχείς μήνες, εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι πέρυσι, σύμφωνα με δείκτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Όλο και περισσότερες εταιρείες στην αλυσίδα αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ αγωνίζονται να διατηρήσουν τις δραστηριότητές τους», σύμφωνα με δήλωση της Copa-Cogeca, της Πρωτοβάθμιας Επεξεργασίας Τροφίμων και της FoodDrinkEurope. Ζητούν για τυχόν σχέδια δελτοποίησης της ενέργειας για να δοθεί προτεραιότητα στον τομέα των τροφίμων.

Στην Ολλανδία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη, το 40% των εταιρειών θερμοκηπίου αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, σύμφωνα με τον βιομηχανικό όμιλο Glastuinbouw Nederland.

Οι αρτοποιοί είναι επίσης από τους χειρότερους επηρεασμένους, καθώς έχουν εργασίες έντασης ενέργειας. Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνουν επίσης ότι ο τομέας φυτικών ελαίων της Ευρώπης χάνει ανταγωνιστικότητα έναντι των παγκόσμιων αντιπάλων, δήλωσε ο βιομηχανικός όμιλος Fediol.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις