Ένα μαλακό κατσικίσιο τυρί από την Ισπανία κέρδισε την πρώτη θέση στα World Cheese Awards, ξεπερνώντας το πεδίο των 4.079 συμμετοχών από περισσότερες από 40 χώρες σε πέντε ηπείρους.

Το τυρί που κέρδισε, ονόματι Olavidia, από έναν τεχνίτη τυροκόμο που χρησιμοποιεί την εμπορική ονομασία Quesos y Besos (Τυριά και φιλιά), έλαβε 103 ψήφους.

Ένας Βρετανός κριτής, ο Jason Hinds, είπε στους συναδέλφους τους στο πάνελ λίγο πριν ψηφίσουν ότι το κατσικίσιο τυρί είχε μια «πλούσια, σαγηνευτική, κρεμώδη υφή» και «μια γεύση που ήταν γεμάτη και ζεστή».
Το τυρί έχει μια αισθητή μαύρη ρίγα στη μέση, την οποία ανέφεραν οι κριτές. Οι διοργανωτές του διαγωνισμού είπαν ότι το τυρί ήταν «ωριμασμένο με penicillium candidum και στάχτη από κουκούτσι ελιάς». Ορισμένα σχόλια έδειξαν ότι η στάχτη αντιπροσώπευε τη μαύρη λωρίδα. Ο τελευταίος νικητής, το 2019, ήταν ένα μπλε τυρί από το Όρεγκον που ονομάζεται Rogue River Blue.

Περίπου 250 κριτές, μεταξύ των οποίων επιστήμονες τροφίμων, τυροπωλητές, σεφ και σομελιέ, συναναστρέφονταν με τα τυριά και μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.  Επικεντρώθηκαν στην «όψη, αίσθηση, οσμή και γεύση κάθε συμμετοχής, βαθμολογώντας πτυχές όπως η εμφάνιση του φλοιού και της πάστας, καθώς και το άρωμα, το σώμα και η υφή του τυριού, με τους περισσότερους βαθμούς να απονέμονται για γεύση και αίσθηση στο στόμα, ” ανέφερε η ιστοσελίδα του οργανισμού.

Ο τίτλος του είναι «παγκόσμιος πρωταθλητής τυριού», δήλωσε στο CNN ο John Farrand, διευθύνων σύμβουλος του Guild of Fine Food με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που διοργανώνει τα βραβεία τυριού. “Οι κριτές το θεωρούν το καλύτερο τυρί στον κόσμο. Έχει το νέο στέμμα.”

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις