Το τουρκικό παραδοσιακό φαγητό έφτασε στο διάστημα

Ένας σεφ που ειδικεύεται στα κεμπάπ από τη νότια επαρχία της Adana προσπάθησε να στείλει στο διάστημα ένα πιάτο “boru kebabı”,με ένα μετεωρολογικό μπαλόνι, το οποίο εξερράγη στη στρατόσφαιρα μετά από τρίωρη πτήση και έπεσε στη Μεσόγειο θάλασσα. «Είμαι ένας άνθρωπος που του αρέσει να κάνει πρωτιές», είπε ο Yaşar Aydın. Η  προσπάθεια έγινε στις 12 Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Πτήσεων στο Διάστημα, που είναι η επέτειος της θρυλικής πτήσης του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα.

Η ιδέα του «κεμπάπ στο διάστημα» χρονολογείται από την εποχή που ο Aydın συναντήθηκε και είπε το όνειρό του στον επιχειρηματία İdris Albayrak. Ο Albayrak σχεδίασε ένα ειδικό ανθεκτικό στη θερμότητα κουτί από φελιζόλ με μια ομάδα περίπου 30 ατόμων και τοποθέτησε πάνω του μια κάμερα και μια συσκευή παρακολούθησης και στη συνέχεια συνέδεσε αυτό το κουτί με ένα μετεωρολογικό μπαλόνι γεμάτο με αέριο ήλιο.

Στοχεύοντας να στείλουν το “boru kebabı” περίπου 35 χιλιόμετρα πάνω από τον ουρανό της Adana, το δίδυμο έβαλε το κεμπάπ, τα κρεμμύδια και τις γαρνιτούρες στην πλατφόρμα και έστειλε το μπαλόνι από τη γειτονιά Menekşe στην περιοχή Sarıçam. Το ταξίδι του κεμπάπ πάνω από τους ουρανούς απαθανάτισε η ανθεκτική κάμερα.

Μετά από ένα ταξίδι τριών ωρών, το μπαλόνι εξερράγη στη στρατόσφαιρα και έπεσε στη θάλασσα στα ανοιχτά της νότιας επαρχίας της περιοχής Payas του Hatay, περίπου 121 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο εκτόξευσης.

Χάρη στη συσκευή εντοπισμού, ο Aydın έφτασε στο κεμπάπ με βάρκα και έφερε την «πρώτη τουρκική εξαγωγή στο διάστημα» στο εστιατόριό του.

«Το κεμπάπ μας έφτασε σε ένα ορισμένο επίπεδο στο διάστημα. Αλλά την επόμενη φορά, θα ανεβάσουμε το κεμπάπ μας ψηλότερα», είπε o Aydın.

Όταν ρωτήθηκε γιατί έσκασε το μπαλόνι, απάντησε αστειευόμενος: «Οι εξωγήινοι το έστειλαν πίσω γιατί βρήκαν το κεμπάπ πικάντικο. Την επόμενη φορά, θα στείλω ένα λιγότερο πικάντικο.»

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις