Τα προϊόντα που ξεχωρίζουν για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους

Το κοινό του Taste Atlas ψηφίζει τα καλύτερα πιάτα και προϊόντα από κάθε χώρα, με την Ελλάδα να βρίσκεται πολλές φορές στην  κορυφή των καταλόγων που δημιουργεί η διάσημη ιστοσελίδα γαστρονομίας. Αυτήν την φορά οι αναγνώστες του ψήφισαν τα καλύτερα ελληνικά τυριά με τους βαθμούς να συγκεντρώνονται και να δημιουργούν μια κορυφαία πεντάδα. Μάλιστα, όσοι άφησαν την δική τους ψήφο για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της χώρας μας φαίνεται πως την έχουν επισκεφτεί ή τα έχουν δοκιμάσει καθώς τα αποτελέσματα έδειξαν προτίμηση σε τυριά που κάποιος δεν θα περίμενε ότι είναι γνωστά ανά τον κόσμο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το εθνικό μας τυρί, η φέτα, δεν βρέθηκε καν στην πεντάδα. Ποια τυριά όμως έκλεψαν τις εντυπώσεις;

5. Φορμαέλλα Αράχωβας 

Στην 5η θέση συναντάμε την φορμαέλλα Αράχωβας, το ημίσκληρο τυρί που παράγεται από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, ή ένα μείγμα των δύο, στο χωριό της Αράχωβας κάτω από τον Παρνασσό για τουλάχιστον έναν αιώνα. Το γάλα προέρχεται από ζώα που έχουν προσαρμοστεί στην ορεινή περιοχή και η διατροφή τους βασίζεται σε τοπικά βότανα και φυτά. Το τυρί μπαίνει σε ειδικά καλούπια ή καλάθια, όπου αλατίζεται και στεγνώνει. Τα τυριά έχουν συμπαγή δομή, χαρακτηριστικό κυλινδρικό σχήμα, ανοιχτό κίτρινο χρώμα και ριγέ εμφάνιση που προκύπτει από τις ψάθες από καλάμι πάνω στους οποίους τοποθετούνται για να στεγνώσουν.

4. Γραβιέρα Κρήτης

Την 4η θέση ανάμεσα στα καλύτερα ελληνικά τυριά κατέλαβε η Γραβιέρα Κρήτης, ένα τυρί με μεγάλη ιστορία που παράγεται με παραδοσιακές μεθόδους και ωριμάζει σε εγκαταστάσεις των νομών Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου στο νησί της Κρήτης.

Παραδοσιακά παράγεται από πρόβειο γάλα ή από μείγμα πρόβειου γάλακτος και το πολύ 20% κατσικίσιο γάλα. Αυτά τα γιδοπρόβατα περιπλανιούνται ελεύθερα στα καταπράσινα βοσκοτόπια του νησιού και η διατροφή τους βασίζεται σε τοπικά φυτά, που δίνουν στο γάλα τους μια ιδιαίτερη ποιότητα που εκφράζεται σε αυτό το εξαιρετικό τυρί.

Είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί με ανοιχτό κίτρινο χρώμα και σφιχτή υφή. Η γεύση του είναι ελαφρώς γλυκιά και ξηρή. Αυτό το τυρί ωριμάζει για 3 έως 5 μήνες πριν διατεθεί στην αγορά.

3. Κεφαλογραβιέρα 

Παρασκευάζεται στη Δυτική Μακεδονία, στην Ήπειρο, στην Αιτωλοακαρνανίνα, στην Ευρυτανία και στη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960, γεγονός που το καθιστά ένα από τα νεότερα τυριά της ελληνικής αγοράς. Είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί που συνήθως παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή από μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος. Η κεφαλογραβιέρα πήρε το όνομά της από δύο τυριά γιατί είναι μια διασταύρωση του κεφαλοτυριού και της γλυκιάς γραβιέρας.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι γίνεται ένα από τα πιο διαδεδομένα τυριά στην Ελλάδα, με ετήσια παραγωγή γύρω στους 3.000 τόνους.

2. Κεφαλοτύρι 

Το κεφαλοτύρι, το παραδοσιακό ελληνοκυπριακό τυρί που παρασκευάζεται από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, βρίσκεται δεύτερο στη λίστα. Έχει σφιχτή και λεπιώδη υφή με ακανόνιστα μάτια και έντονο, πλούσιο άρωμα, ενώ οι γεύσεις μπορούν να περιγραφούν καλύτερα ως αλμυρές, δυνατές, καυστικές, κοφτερές και πικάντικες.

Πιστεύεται ότι το κεφαλοτύρι είναι ο προκάτοχος των περισσότερων σκληρών ελληνικών τυριών, αφού χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή. Υπάρχουν δύο κύριες ποικιλίες – το νεαρό κεφαλοτύρι, παλαιωμένο για τουλάχιστον 2-3 μήνες, και το παλαιωμένο κεφαλοτύρι, το οποίο παλαιώνει για τουλάχιστον ένα χρόνο και έχει πολύ πιο έντονη γεύση.

1.Γραβιέρα Νάξου

Στην κορυφή συναντάμε την Γραβιέρα Νάξου η οποία παρασκευάζεται στο νησί των Κυκλάδων εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα. Η γραβιέρα Νάξου φτιάχνεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή μείγμα πρόβειου γάλακτος και κατσικίσιο γάλα το πολύ 20%. Έχει λεπτό φλοιό και ανοιχτό κίτρινο, συμπαγές εσωτερικό γεμάτο με μικρές τρύπες.

Έχει μέγιστη περιεκτικότητα σε υγρασία 38% και τουλάχιστον 40% περιεκτικότητα σε λιπαρά. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του προέρχεται από φυλές που εκτρέφονται παραδοσιακά στο νησί, οι οποίες τρέφονται με μια διατροφή με τοπικά φυτά και βότανα που δίνουν στο γάλα τους μια μοναδική γεύση.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις