Ποια είναι τα πιο φημισμένα τυριά της Κρήτης

Η Κρήτη είναι ένα νησί με πλούσια τυροκομική παράδοση. Τα τοπικά προϊόντα του νησιού είναι φημισμένα παγκοσμίως και τα κρητικά τυριά έχουν την δική τους μοναδική θέση ανάμεσά τους. Απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού θα βρεις μικρά τυροκομία και τοπικούς παραγωγούς που με το γάλα από τα δικά τους κοπάδια ζώων δημιουργούν αξεπέραστα σε γεύση και ποιότητα τυροκομικά προϊόντα. Κάποια περισσότερο και κάποια λιγότερο γνωστά, αυτά είναι τα τυριά της Κρήτης που παράγονται σε αυτόν τον μοναδικό τόπο αλλά ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Τα φημισμένα τυριά της Κρήτης που πρέπει να δοκιμάσεις

Μυζήθρα

Η Μυζήθρα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται από τον ορό αγελαδινού, κατσικίσιου ή πρόβειου γάλακτος. Κυκλοφορεί σε τρεις κύριες ποικιλίες: φρέσκο, ξινό και παλαιωμένο. Το φρέσκο είναι μαλακό στην υφή και ανάλατο, συνήθως διαμορφωμένο σε αυγά ή μπάλες.

Το άρωμά του είναι πικάντικο, ενώ η γεύση του είναι αρκετά ήπια. Η ξινή μυζήθρα παρασκευάζεται με πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, μαγιά και αλάτι, ενώ η παλαιωμένη ποικιλία είναι σκληρή στην υφή και πολύ αλμυρή.

Γραβιέρα Κρήτης

Αυτό το τυρί έχει μεγάλη ιστορία και είναι η πιο γνωστή ελληνική γραβιέρα. Παράγεται με παραδοσιακές μεθόδους και ωριμάζει σε εγκαταστάσεις των νομών Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου στο νησί της Κρήτης.

Παραδοσιακά παράγεται από πρόβειο γάλα ή από μείγμα πρόβειου γάλακτος και το πολύ 20% κατσικίσιο γάλα. Αυτά τα γιδοπρόβατα περιπλανιούνται ελεύθερα στα καταπράσινα βοσκοτόπια του νησιού και η διατροφή τους βασίζεται σε τοπικά φυτά, που δίνουν στο γάλα τους μια ιδιαίτερη ποιότητα που εκφράζεται σε αυτό το εξαιρετικό τυρί.

Είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί με ανοιχτό κίτρινο χρώμα και σφιχτή υφή. Η γεύση του είναι ελαφρώς γλυκιά και ξηρή. Αυτό το τυρί ωριμάζει για 3 έως 5 μήνες πριν διατεθεί στην αγορά.

Ξυνομυζήθρα Κρήτης 

Αυτό το μαλακό επιτραπέζιο τυρί παρασκευάζεται από ορό γάλακτος από την επεξεργασία των τυριών Γραβιέρα ή Κεφαλοτύρι Κρήτης και την προσθήκη πρόβειου ή κατσικίσιου γάλακτος ή μείγμα των δύο. Παράγεται στο νησί της Κρήτης στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου από τον 17ο αιώνα. Σήμερα, η Ξυνομυζήθρα Κρήτης είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τυριά που παρασκευάζονται στο νησί. Αυτό το υπέροχο, λευκό, χωρίς φλούδες τυρί έχει μια χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση και η υφή του μπορεί να ποικίλλει από κρεμώδη έως κοκκώδη.

Μαλάκα Κρήτης

Η Μαλάκα ή αλλιώς Τυρομάλαμα είναι ένα φρέσκο ελληνικό τυρόπηγμα με καταγωγή από την Κρήτη. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα (ή συνδυασμό πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος) κατά την πρώτη διαμόρφωση του τυριού γραβιέρα. Το τυρί είναι μαλακό και υγρό στην υφή, με τυπική γαλακτώδη γεύση. Συχνά συγκρίνεται με τη μοτσαρέλα τόσο για την υφή όσο και για τις γεύσεις. Η μαλάκα καταναλώνεται πάντα αφού ψηθεί. Λόγω της γλυκιάς, γαλακτώδους γεύσης και της απαλής, εύπλαστης υφής του, χρησιμοποιείται συχνά ως γέμιση για καλιτσούνια.

Ξύγαλο Σητείας 

Αυτό το μαλακό, αλειφόμενο τυρί παρασκευάζεται στους δήμους Σητείας, Μακρύ Γιαλού, Ιτάνου και Λευκής για πάνω από 50 χρόνια. Παράγεται από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα των ντόπιων φυλών, οι οποίες τρέφονται με τοπικά βότανα και αρωματικά φυτά.

Το πρόβειο γάλα χρησιμοποιείται μόνο όταν δεν υπάρχει αρκετό κατσικίσιο γάλα, αλλά στην περίπτωση αυτή η περιεκτικότητα σε λιπαρά προσαρμόζεται ώστε να διατηρείται η περιεκτικότητα σε λιπαρά του τελικού προϊόντος κάτω από 46%. Το τυρί είναι λευκό με κρεμώδη ή κοκκώδη υφή. Η γεύση του είναι φρέσκια, όξινη και ελαφρώς αλμυρή – αυτό συμβαίνει επειδή προστίθεται αλάτι στο γάλα πριν από το στάδιο της οξίνισης, με αποτέλεσμα το τελικό στραγγισμένο προϊόν να έχει πιο ήπια γεύση.

Πιχτόγαλο Χανίων 

Αυτό το φρέσκο αλειφόμενο μαλακό τυρί παράγεται με μη παστεριωμένο πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, ή συνδυασμό των δύο, στο νομό Χανίων.  Παρασκευάζεται ως επί το πλείστον επί τόπου στα σπίτια των κτηνοτρόφων που παράγουν και παλαιώνουν το Πιχτόγαλο Χανίων σε δωμάτια που ονομάζονται «μιτάτα» σχεδιασμένα να διατηρούν ιδανικά επίπεδα υγρασίας. Αυτό το κρεμώδες τυρί είναι χωρίς φλούδες και συμπαγές. Η χαρακτηριστική του γεύση είναι ελαφρώς αλμυρή και αρκετά ξινή με γαλακτώδη επίγευση και άρωμα που θυμίζει γιαούρτι.

Τυροζούλι

Το Τυροζούλι παράγεται στα βουνά της δυτικής Κρήτης. Φτιάχνεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα που είναι πηγμένο με χυμό σύκου. Το τυρί καταναλώνεται συνήθως φρέσκο, όταν η υφή του είναι πολύ απαλή, αλλά μπορεί να ωριμάσει και σε ελαιόλαδο, όταν η υφή του γίνεται σκληρή.

Ανθόγαλο

Το Ανθόγαλο είναι ένα κρεμώδες τυρί που πρωτοφτιάχτηκε από τον Πολύφημο, σύμφωνα με τη μυθολογία. Το πρόβειο γάλα ζεσταίνεται, και όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε γιαούρτι και πυτιά και ανακατεύουμε τον συνδυασμό με μια ξύλινη κουτάλα. Το μέρος του γάλακτος που φουσκώνει όταν βράσει το στραγγίζουμε σε μια τυρί και το αφήνουμε να στεγνώσει σε δροσερό, καλά αεριζόμενο και σκοτεινό μέρος. Μετά από λίγες μέρες, το τυρί τοποθετείται σε ένα βάζο και ψύχεται. Η υφή του Ανθόγαλου είναι κρεμώδης, βουτυρώδης και απλώνεται.

Διαβάστε επίσης: 

Τα φημισμένα τυριά της Τήνου