Το νησί των Κυκλάδων με την μεγάλη τυροκομική παράδοση

Τα νησιά των Κυκλάδων φημίζονται για τα ξεχωριστά προϊόντα τους και τις ιδιαίτερες γεύσεις τις οποίες ακόμη και οι Έλληνες πολλές φορές αγνοούν. Η Τήνος εκτός από δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός είναι και ένας τόπος με μεγάλη τυροκομική παράδοση αφού οι άνθρωποι της εδώ και αιώνες δημιουργούν ορισμένα από τα πιο νόστιμα τυριά της Ελλάδας που όμως μόνο οι λάτρες του εδέσματος γνωρίζουν καλά.

Οι θησαυροί της Τήνου αξίζει να γίνουν γνωστοί όχι μόνο στους τουρίστες που την επισκέπτονται αλλά και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου και να αξιοποιηθούν από καταστήματα και εστιατόρια που ειδικεύονται στις μοναδικές γεύσεις. Τα τυριά της Τήνου φτιάχνονται με παραδοσιακές τεχνικές και αγάπη από τους ντόπιους με αγνές πρώτες ύλες και προσφέρονται στα τοπικά καταστήματα με τα αυθεντικά προϊόντας του νησιού. Φεύγοντας, σιγουρέψου πως έχεις πάρει μαζί σου τουλάχιστον ένα από αυτά.

Τα τυριά της Τήνου που επιβάλλεται να δοκιμάσεις

Βολάκι Τήνου

Οφείλει το όνομά του στο σχήμα του που μοιάζει με αχλάδι. Έχει έντονο κίτρινο χρώμα και λεία υφή εξωτερικά ενώ παρασκευάζεται συνήθως από αγελαδινό γάλα. Όταν είναι φρέσκο, χρησιμοποιείται όπως και η φέτα και έχει γεύση μοτσαρέλας, ενώ, όταν ξεραθεί και ωριμάσει, η γεύση του γίνεται πολύ πικάντικη. Είναι τέλειο τριμμένο πάνω από σπαγγέτι για μια κυκλαδίτικη καρμπονάρα που θα σου μείνει αξέχαστη.

τυριά της Τήνου

Καρίκι 

Το πιο ιδιαίτερο τυρί της Τήνου, ίσως και ολόκληρης της Ελλάδας. Το καρίκι πήρε το όνομά του από την ξερή κολοκύθα μέσα στην οποία ωριμάζει από 40 ημέρες μέχρι και 7 μήνες. Παραδοσιακά κόβουν το πάνω μέρος από την κολοκύθα, το αδειάζουν και το χρησιμοποιούν σαν δοχείο. Τοποθετούν στρώσεις από τυρί με χοντρό αλάτι, τα πιέζουν να φύγει ο αέρας και τα κλείνουν ερμητικά. Εκεί το τυρί μένει όσο χρόνο χρειάζεται για να δουλέψουν οι ζυμομύκητες. Η γεύση του θυμίζει ροκφόρ.

Κοπανιστή Τήνου

Πρόκειται για ένα μαλακό τυρί σε μορφή αλείμματος που παρασκευάζεται από φρέσκο γάλα και έχει έντονη πικάντική γεύση την οποία οφείλει στην μούχλα που χρησιμοποιείται στην ζύμωσή του.  Είναι το κατεξοχήν παραδοσιακό τυρί της Τήνου, αφού ήδη από το 1809 ο τηνιακός (από το χωριό Κρόκος) ιατροφιλόσοφος Μαρκάκης Ζαλώνης στο σύγγραμμά του με τίτλο “ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ” που εκδόθηκε στο Παρίσι αναφέρει επί λέξη για την Κοπανιστή ΠΟΠ Τήνου: “μαλακό τυρί πιο δυνατό και πιο πικάντικο από το παλαιωμένο ροκφόρ ή το ζερομέ”.

τυριά της Τήνου

Γραβιέρα Τήνου

Αποτελεί την εξέλιξη του παλιού βραστού τυριού της Τήνου ενώ ωριμάζει για περισσότερο από 8μήνες. Είναι ένα σκληρό τυρί με μικρές αραιές οπές  και αλμυρή, πικάντικη γεύση. Παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και ταιριάζει τέλεια σε πίτες ενώ μπορεί να δώσει μια ξεχωριστή κυκλαδίτικη γεύση σε κάθε μακαρονάδα και πίτσα.

τυριά της Τήνου

Διαβάστε επίσης:

Σμέρνα: Το “σούσι” της Σκοπέλου

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις