Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, το γραφικό χωριό της Αράχωβας δεν είναι γνωστό μόνο για το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.

Εάν βρεθείς σε αυτόν τον μαγευτικό χειμερινό προορισμό δεν γίνεται να μην απολαύσεις μερικά από τα γευστικότατα τοπικά προϊόντα του. Τα τυριά και τα ζυμαρικά είναι μόνο μερικά από τα τοπικά προϊόντα της Αράχωβας που θα σε συναρπάσουν.

Τα τοπικά προϊόντα της Αράχωβας

Φορμαέλα

Η φημισμένη φορμαέλα Αράχωβας είναι ένα γευστικότατο ωχροκίτρινο ημίσκληρο τυρί, με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, που παράγεται από γιδοπρόβατα που βόσκουν στον Παρνασσό. Το ιδιαίτερο κυλινδρικό της σχήμα το παίρνει από τα πλεκτά καλαθάκια από ξύλο λυγαριάς, στα οποία τοποθετείται για την ωρίμανσή της,  σχηματίζοντας μια σκληρή φυσική κρούστα. Έχει ελαστική υφή, γεύση μέτρια αλμυρή και πικάντικη επίγευση που όμως αναδεικνύεται όταν είναι ψημένη.

Ζυμαρικά Αράχωβας

Σε τοπικά εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες δεν γίνεται να μην γευτείς τα χειροποίητα ζυμαρικά της περιοχής που φτιάχνονται από μικρές επιχειρήσεις του χωριού, οι οποίες όμως έχουν κατορθώσει να εδραιωθούν στην αγορά. Χυλοπίτες, κριθαράκι, τραχανάς γλυκός ή ξινός αλλά και σταρένιος είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα. Φεύγοντας μπορείς να πάρεις μαζί σου μερικά από τα μαγαζιά με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα.

Καρυδάτο

Αφού απολαύσεις τις αλμυρές γεύσεις του τόπου, για το τέλος η Αράχωβα σου έχει φυλάξει και ένα γλυκό. Το καρυδάτο είναι λευκές µπουκίτσες από καρύδι της περιοχής, ζάχαρη άχνη, µπαχαρικά, ασπράδι αυγού και σιμιγδάλι. Θα το βρεις σε όλα τα ζαχαροπλαστεία της περιοχής και αξίζει να το δοκιμάσεις.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις