Τα χιονοδρομικά κέντρα (Καρακόλι και Πολιτσιές) σε συνδυασμό με την γραφικότητα του τοπίου αποτελούν πόλο έλξης πολλών  επισκεπτών και έχουν κάνει το Μέτσοβο έναν από τους πιο διάσημους χειμερινούς προορισμούς.

Μπορείς να περιπλανηθείς στα σοκάκια, να επιδοθείς σε χειμερινές δραστηριότητες αλλά σίγουρα δεν πρέπει να ξεχάσεις να απολαύσεις τα παραδοσιακά προϊόντα του Μετσόβου. Αυτές είναι μερικές από τις πιο γευστικές επιλογές που μπορείς να κάνεις στο Μέτσοβο.

Τυρί Μετσοβόνε

Πρόκειται για ένα ημίσκληρο, καπνιστό τυρί, που παράγεται από αγελαδινό γάλα με την πρόσμιξη πρόβειου ή κατσικίσιου (σε ποσοστό που δεν ξεπερνάει το 20%), με την τεχνική της pasta filata και έχει αναγνωριστεί ως ΠΟΠ Μετσόβου. Οι κύλινδροι του τυριού, αφού βγουν από τα ειδικά καλούπια που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή τους, δένονται με σπάγκο και κρεμιούνται για να καπνιστούν και στη συνέχεια να ωριμάσουν για 3 τουλάχιστον μήνες. Το κάπνισμα και ο τρόπος παραγωγής συντελούν ώστε να δημιουργηθεί ένα πολύ ξεχωριστό τυρί με χρυσοκίτρινη μάζα, διάσπαρτη από μικρές τρυπούλες, κερωμένη εξωτερικά. Η γεύση του είναι ευχάριστα καπνιστή, η υφή του απαλή και λεία.

Τοπικός οίνος Μετσόβου

Στο Μέτσοβο καλλιεργούνται οι πιο ορεινοί αμπελώνες στην Ελλάδα προσφέροντας μοναδικές οινικές εμπειρίες στους λάτρεις του καλού κρασιού.  Ο αμπελώνας του Μετσόβου δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60, από τον Ευάγγελο Αβέρωφ ελέγχεται κατά κύριο λόγο από την οικογένεια και ποικιλιακά συγγενεύει περισσότερο με τη Γαλλία και λιγότερο με την υπόλοιπη Ήπειρο. Το θαυμάσιο κόκκινο κρασί “Κατώγι” είναι άλλωστε ένα από τα πιο διάσημα παραδοσιακά προϊόντα του Μετσόβου.

Αλλαντικά Μετσόβου

Η ηπειρώτικη γαστρονομία είναι πλούσια σε γεύσεις με πρωταγωνιστή το κρέας και τις πίτες με χόρτα και μανιτάρια. Στο Μέτσοβο θα απολαύσεις νόστιμα μερακλίδικα φαγητά με έμφαση στα κρεατικά όπως το κοντοσούβλι και το λουκάνικο ενώ στα τοπικά μαγαζιά θα βρεις και ποικιλία πικάντικων αλλαντικών.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις