Σπουδαία αναγνώριση για το ψωμί - σύμβολο της Γαλλίας

Της Αμαλίας Σοφιανοπούλου

Η UNESCO συμπεριέλαβε την γαλλική μπαγκέτα στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς λόγω της ξεχωριστής «τεχνογνωσίας και της κουλτούρας του ψωμιού». Η μπαγκέτα, μακρόστενη αφράτη φραντζόλα ψωμιού με τραγανή κρούστα, θεωρείται σύμβολο της Γαλλίας και είναι απολύτως ταυτισμένη με την κουλτούρα της χώρας. Αποτελεί βασικό μέρος της γαλλικής διατροφής για τουλάχιστον 100 χρόνια.

«Γιορτάζει μια ολόκληρη κουλτούρα με την γαλλική μπαγκέτα: Το καθημερινό τελετουργικό, ένα δομικό στοιχείο ενός γεύματος, συνώνυμο με το μοίρασμα και τη φιλία», δήλωσε η επικεφαλής της UNESCO Audrey Azoulay. Μια μπαγκέτα, πωλείται στην Γαλλία για περίπου 1 ευρώ (1,04 δολάρια) η κάθε μία, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Η Γαλλία παράγει περίπου 16 εκατομμύρια καρβέλια την ημέρα, που είναι σχεδόν 6 δισεκατομμύρια μπαγκέτες ετησίως.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επαίνεσε την αναγνώριση της γαλλικής μπαγκέτας από την UNESCO λέγοντας πως «είναι κάτι αμίμητο».

Η γαλλική μπαγκέτα φτιάχνεται με αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά. Η ζύμη μπαγκέτας, ωστόσο, πρέπει να ξεκουραστεί για 15 έως 20 ώρες σε θερμοκρασία μεταξύ 4 και 6 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τη Γαλλική Συνομοσπονδία Αρτοποιών.

Αν και τα συστατικά είναι πάντα τα ίδια, κάθε αρτοποιείο έχει το δικό του λεπτό στυλ και κάθε χρόνο γίνονται διαγωνισμοί σε εθνικό επίπεδο για την εύρεση της καλύτερης μπαγκέτας στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά, η μπαγκέτα θεωρήθηκε προϊόν πολυτελείας. Οι εργατικές τάξεις έτρωγαν χωριάτικα ψωμιά που διατηρούνταν καλύτερα, δήλωσε ο Loic Bienassis, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ιστορίας και Πολιτισμών Τροφίμων. «Στη συνέχεια η κατανάλωση έγινε ευρέως διαδεδομένη και την ύπαιθρο κέρδισαν οι μπαγκέτες τις δεκαετίες του 1960 και του ’70», πρόσθεσε.

Η προέλευση της, ωστόσο, είναι αρκετά αβέβαιη. «Ένας μύθος λέει ότι οι αρτοποιοί του Ναπολέοντα Βοναπάρτη υιοθέτησαν το επίμηκες σχήμα για να διευκολύνουν τα στρατεύματά του να το μεταφέρουν, ενώ ένας άλλος υποστηρίζει ότι ήταν στην πραγματικότητα ένας Αυστριακός αρτοποιός ονόματι August Zang που εφηύρε την μπαγκέτα».

Διαβάστε επίσης: 

“Πόλεμος” στη Γαλλία για την τιμή της μπαγκέτας

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις