Η UNESCO απέρριψε την αίτηση της Ιταλίας πέρυσι και η χώρα προσπαθεί ξανά φέτος.

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, η Ιταλία υποβάλλει αίτηση στην UNESCO με την ελπίδα ότι ο οργανισμός θα προσθέσει τον εσπρέσο στον επίσημο κατάλογο πολιτιστικών πρακτικών και εκφράσεων της άυλης κληρονομιάς. Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Δασικών Πολιτικών της Ιταλίας ενέκρινε ομόφωνα την αίτηση και, εάν εγκριθεί από την ιταλική Εθνική Επιτροπή της UNESCO, τότε θα σταλεί στα κεντρικά γραφεία της UNESCO για την τελική απόφαση.

«Στην Ιταλία, ο καφές είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό ρόφημα: είναι μια αυθεντική τελετουργία, είναι αναπόσπαστο μέρος της εθνικής μας ταυτότητας και έκφραση των κοινωνικών μας σχέσεων που μας διακρίνει σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο υφυπουργός Γεωργίας Gian Marco Centinaio. «Το φλιτζάνι εσπρέσο αντιπροσωπεύει για όλους τους Ιταλούς μια κοινωνική και πολιτιστική τελετουργία που αντικατοπτρίζεται επίσης στη λογοτεχνία και που συναρπάζει ολόκληρη τη χώρα, από τη Νάπολη στη Βενετία μέχρι την Τεργέστη περνώντας από τη Ρώμη και το Μιλάνο».

Η UNESCO απέρριψε την αίτηση της Ιταλίας πέρυσι, όχι επειδή έκρινε ότι ο εσπρέσο δεν άξιζε να αναγνωριστεί ως «Άυλη Κληρονομιά της Ανθρωπότητας», αλλά επειδή δύο ξεχωριστοί φορείς έστειλαν τις δικές τους αιτήσεις και οι δύο προσπάθησαν να διεκδικήσουν τον εσπρέσο ως δικό τους.

Την περασμένη άνοιξη, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Κοινοπραξία για την Προστασία του Παραδοσιακού Ιταλικού Καφέ Εσπρέσο έκανε αίτηση για λογαριασμό ολόκληρης της χώρας, σε μια προσπάθεια «να γιορτάσει το τελετουργικό γύρω από την κατανάλωση ιταλικού καφέ και τον ιταλικό τρόπο παρασκευής εσπρέσο». Εν τω μεταξύ, η γραφειοκρατία της Περιφέρειας της Καμπανίας εξέφρασε την πεποίθησή της ότι ο εσπρέσο είναι αναπόσπαστο μέρος της ναπολιτάνικης κουλτούρας. Ανεξάρτητα από αυτό, η UNESCO απέρριψε και τις δύο αιτήσεις και συνέστησε να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να υποβάλουν εκ νέου αίτηση φέτος.

Οι δύο ομάδες φαίνεται ότι το κατάφεραν προς όφελος του κοινού τους ροφήματος. «Μετά από μήνες συζητήσεων, καταφέραμε να βρούμε μια σύνθεση μεταξύ των δύο προτάσεων που είχαν παρουσιαστεί», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Francesco Emilio Borrelli, πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Περιφέρειας της Καμπανίας, προσθέτοντας ότι «στην αρχή φάνηκαν ασυμβίβαστες».

Η UNESCO έχει ήδη προσθέσει περισσότερες από δώδεκα ιταλικές πολιτιστικές πρακτικές στον κατάλογό της «Άυλες», συμπεριλαμβανομένης της τέχνης του ναπολιτάνικου Pizzaiuolo, του σικελικού κουκλοθέατρου και της μεσογειακής διατροφής. Και πέρυσι, η UNESCO έβαλε στη λίστα της το κυνήγι και την εξόρυξη ιταλικής τρούφας.

Είτε ο ιταλικός εσπρέσο γίνει είτε όχι επίσημο σύμβολο της κληρονομιάς της Ιταλίας, θα εξακολουθεί να είναι η καθημερινή επιλογή για έναν τεράστιο αριθμό Ιταλών.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις