Εάν πας στην Ρώμη, μου είπε ο φίλος μου ο Γιάννης, να επισκεφθείς την τρατορία Maccheroni για να απολαύσεις την καλύτερη παραδοσιακή Ιταλική κουζίνα. Και είχε δίκιο!

Κείμενο: Δημήτρης Χριστούλιας

Χρέη… φωτογράφου: Κατερίνα Φραγκάκη

Όσοι είναι φίλοι του foodlife θα έχουν καταλάβει το πάθος που έχουμε για να ανακαλύπτουμε μοναδικές γεύσεις σε όλον τον κόσμο. Από την Αργεντινή μέχρι την Ισπανία και από το Λονδίνο μέχρι τη Νότια Αφρική και την Ταϊλάνδη η συντακτική ομάδα του foodlife ανακαλύπτει προϊόντα και πάνω από όλα ανθρώπους που με το μεράκι τους δημιουργούν απίστευτα φαγητά. Σε όλες τις χώρες, έχουμε ανακαλύψει απίστευτες γεύσεις. Όλοι έχουμε όμως τις αδυναμίες μας.

Η Κατερίνα το Λονδίνο, η Αλίκη το Μπουένος Άιρες και εγώ την Αιώνια Πόλη, την αγαπημένη μου, την μια και μοναδική Ρώμη. Μια πόλη που μαζί με την σύζυγό μου Κατερίνα έχουμε περπατήσει από άκρη σε άκρη. Έχουμε απολαύσει τα καλύτερα aperitivo και έχουμε γευτεί πιάτα που δεν τα έχω συναντήσει πουθενά αλλού σε όλον τον κόσμο. Ίσως να είμαι υπερβολικός θα μπορούσε να πει κάποιος αλλά πιστέψτε με, σπάνια μιλάω με τόσο θερμά λόγια για την κουζίνα μιας χώρας. Και η μαγειρική  της Ιταλίας με συνεπαίρνει, με ταξιδεύει, με γεμίζει με πολύ μεγάλη χαρά.

Σε αυτό το ταξίδι έχει συμβάλει στον μέγιστο βαθμό ο καλός μου φίλος, Γιάννης Καρούζος, ο οποίος με οδήγησε κατευθείαν στις καλύτερες Ιταλικές ταβέρνες. Η αλήθεια είναι ότι μετά από τόσα ταξίδια, όταν ακούς από φίλους «πήγαινε σε αυτή την τρατορία και θα απολαύσεις την καλύτερη καρμπονάρα της Ιταλίας», κρατάς μικρό καλάθι. Πρώτον γιατί η κριτική ενός πιάτου είναι αντικειμενική περίπτωση και δεύτερον γιατί πάντα ξέρεις ότι κάπου άλλου θα υπάρχει κάτι καλύτερο. 

Παραδοσιακό  ρωμαϊκό  εστιατόριο

Όταν επισκέφθηκα με την Κατερίνα, την τρατορία Maccheroni κατάλαβα πόσο δίκιο είχε ο Γιάννης Καρούζος. Το Maccheroni βρίσκεται στην Ρώμη στην περιοχή του Πανθέων και συγκεκριμένα στην piazza delle Coppelle. Είναι ένα παραδοσιακό  ρωμαϊκό  εστιατόριο, με  ποιοτικό φαγητό και ανοιχτή κουζίνα που βλέπεις τον σεφ να φτιάχνει τις πεντανόστιμες μακαρονάδες και τους σερβιτόρους να τρέχουν να περιποιηθούν τον κόσμο. Ο χώρος είναι όμορφος και  έχει τη γοητεία του παραδοσιακού ρωμαϊκού εστιατορίου. Το Maccheroni  είναι το αγαπημένο στέκι των ντόπιων και δεν αποτελεί ένα  τυπικό τουριστικό σημείο. 

Για αρχή παραγγείλαμε μοτσαρέλα μπούφαλο με πέστο και bresaola (ένα είδος φιλέτου βοείου κρέατος) και στη συνέχεια ζυμαρικά . Παραγγείλαμε ζυμαρικά amatriciana και μας  ξετρέλανε η φημισμένη καρμπονάρα με κρόκο αυγού,  που πραγματικά είναι η καλύτερη που έχουμε δοκιμάσει. 

Σίγουρα είναι  το καλύτερο εστιατόριο με ζυμαρικά στην Ρώμη και ταυτόχρονα έχει εξαιρετική tagliata με σωστό ψήσιμο! Οι μερίδες είναι τεράστιες και αξίζει να δοκιμάσετε την μεγάλη ποικιλία των τοπικών κρασιών. Στο τέλος δοκιμάσαμε την τιραμισού που ήταν εξίσου απολαυστική. Εκεί γνωρίσαμε τον Λούκας, ο σερβιτόρος της τρατορίας, ο οποίος μας πρότεινε εξαιρετικά κρασιά από την βόρεια Ιταλία, τα οποία συνόδευσε από μια εκπληκτική ποικιλία ιταλικών τυριών.  Πάρτε μια γεύση από το Maccheroni και να είστε σίγουροι,  ότι σύντομα θα έχουμε ακόμη πιο πλούσιο υλικό να σας δείξουμε από την αγαπημένη μας ιταλική τρατορία. 

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις