Σούπερ μάρκετ μειώνει σημαντικά την τιμή της μπαγκέτας και ξεκινά "πόλεμο" με τους φούρνους.

Σύμφωνα με την Guardian, οι Γάλλοι αρτοποιοί έχουν βάλει στο στόχαστρο μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που χαμήλωσε σημαντικά την τιμή της μπαγκέτας, λέγοντας ότι η κίνηση θα υπονομεύσει τον ανταγωνισμό σε έναν από τους πολυτιμότερους κλάδους της χώρας.

Ο όμιλος Leclerc δήλωσε σε διαφημίσεις σε εφημερίδες ότι «εξαιτίας του πληθωρισμού, η μέση τιμή της μπαγκέτας θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά. Αυτό είναι αδιανόητο», υποσχόμενος να μειώσει τα περιθώρια κέρδους της για να περιορίσει το κόστος της γαλλικής φραντζόλας στα 29 λεπτά του ευρώ.

Αρτοποιοί, αγρότες και μυλωνάδες συγκεντρώθηκαν την επόμενη μέρα για να επιτεθούν στο Leclerc για την εκστρατεία του. Σε κοινή δήλωση, οργανώσεις του κλάδου ανέφεραν ότι η μέση τιμή για μια μπαγκέτα, μια καθημερινή βάση στα γαλλικά νοικοκυριά, έφτασε τα 90 σεντς, λόγω της αύξησης του κόστους για το αλεύρι, το ηλεκτρικό ρεύμα και την εργασία.

«Ακριβώς όταν η κυβέρνηση και όλα τα επαγγέλματά μας εργάζονται για να πληρώνουν δίκαια τους αγρότες, ο Leclerc ξεκινά αυτή την εκστρατεία που καταστρέφει τις αξίες», είπαν, κατηγορώντας το σούπερ μάρκετ για «δημαγωγία». Οι ανταγωνιστές «αναρωτιούνται… ποιος μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια από αυτές τις τιμές;» η δήλωση συνέχισε, σημειώνοντας επίσης ότι η παραδοσιακή κατασκευή μπαγκέτας βρίσκεται σε αναμονή για την αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και την ποιότητα, υπάρχει ένα τίμημα για αυτό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της ένωσης μυλωνάδων ANMF, Jean-Francois Loiseau. «Πρέπει να πληρώνουμε σωστά τους ανθρώπους, αυτούς που φυτεύουν, θερίζουν, που μαζεύουν τα σιτηρά και κάνουν αλεύρι, αυτούς που φτιάχνουν το ψωμί. Αυτό που κάνει ο Leclerc είναι ντροπή», είπε.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις