"Πόλεμος" για το γαλλικό σύστημα σήμανσης Nutri-Score που χρησιμοποιεί ετικέτες με κόκκινα-πράσινα σήματα για να προειδοποιήσει για λιπαρά και αλμυρά τρόφιμα όπως η παρμεζάνα.

Μόλις εβδομάδες μετά την υπογραφή μιας ιστορικής συνθήκης για την ενίσχυση της συνεργασίας με το Παρίσι, η Ιταλία ενίσχυσε τις επιθέσεις της απέναντι στην Γαλλία σε ένα άλλο μέτωπο: αυτό του φαγητού. Στόχος της Ιταλίας είναι να καταρρίψει την αξιοπιστία αναφορικά με τα σήματα της Nutri-Score, ενός γαλλικού συστήματος επισήμανσης τροφίμων που θεωρεί απειλή για τη μαγειρική της κληρονομιά.

Διαφημιζόμενο ως πιθανό πρότυπο της ΕΕ, το Nutri-Score χρησιμοποιεί ετικέτες με κόκκινα-πράσινα σήματα για να προειδοποιήσει για λιπαρά και αλμυρά τρόφιμα. Το γεγονός αυτό εξοργίζει τους Ιταλούς Γαστρονόμους, που λένε ότι τιμωρεί άδικα πολλά τρόφιμα, από το ελαιόλαδο μέχρι την παρμεζάνα.

Κόντρα Ιταλίας – Γαλλίας για τα σήματα της Nutri-Score που απειλούν τα Ιταλικά τρόφιμα

Μετά από αρκετά χρόνια που η Ιταλία δείχνει απομονωμένη στην εκστρατεία της για να σταματήσει το Nutri-Score να γίνει ο κανόνας σε όλα τα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ, η Ρώμη υποστηρίζει ότι τώρα αντιστρέφει το ρεύμα και φέρνει τη Μαδρίτη στο στρατόπεδό της. Το επιχείρημα της Ιταλίας είναι ότι οι μεσογειακές χώρες πρέπει να υιοθετήσουν κοινή στάση για την προστασία των εμβληματικών τροφίμων που μπορεί να φέρουν μια κόκκινη προειδοποίηση για την υγεία, αλλά αποτελούν εδώ και καιρό αναπόσπαστο μέρος μιας περιφερειακής διατροφής που προάγει τη μακροζωία.

«Νόμιζα ότι ήταν μια χαμένη μάχη», είπε ο υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Ιταλίας Στέφανο Πατουανέλι στο ιταλικό κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο. «Τώρα η Ισπανία ανακοίνωσε ότι έχει αλλάξει εντελώς τη θέση της, επομένως είναι ενάντια στο Nutri-Score. Η Γαλλία έχει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα», υποστήριξε.

Σε μια άλλη — δυνητικά μοιραία — στροφή του μαχαιριού κατά της Nutri-Score, η οποία εφευρέθηκε από Γάλλους επιστήμονες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, η ιταλική αρχή ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον του γαλλικού κολοσσού των σούπερ μάρκετ Carrefour και άλλων εταιρειών τροφίμων σε όλη την Ευρώπη που έχουν ήδη αρχίσει να σφραγίζουν την ετικέτα στα προϊόντα που πωλούν στην Ιταλία. Εάν η έρευνα καταλήξει στην επιβολή προστίμων σε κολοσσούς σούπερ μάρκετ ή πολυεθνικές που χρησιμοποιούν την ετικέτα, θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο στις προοπτικές του συστήματος διατροφικής σήμανσης ως υποχρεωτικό σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επιλέξει ένα σύστημα επισήμανσης έως το τέλος του έτους στο πλαίσιο της ατζέντας της για την Πράσινη Συμφωνία για να ωθήσει τους καταναλωτές προς πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων. Η εναλλακτική ετικέτα της Ιταλίας, Nutrinform, έχει το σχήμα μιας γαλάζιας μπαταρίας φόρτισης.

«Όλα τα στοιχεία που συλλέγουμε δείχνουν ότι βοηθάει πραγματικά τους καταναλωτές, αντί να παραπλανά τους καταναλωτές», δήλωσε η Monique Goyens, γενική διευθύντρια της BEUC, της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών, αντικρούοντας αυτόν τον ισχυρισμό.

Οι υποστηρικτές του Nutri-Score λένε ότι η εκστρατεία κατά της ετικέτας τροφοδοτείται από ψεύτικες ειδήσεις και αντιεπιστημονικές ιστορίες τρόμου.

«Όλη αυτή η συζήτηση γίνεται για καθαρά πολιτικούς λόγους και αποτελεί πλήρη άρνηση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών, της δημόσιας υγείας και της επιστημονικής εργασίας που καταδεικνύει τα οφέλη του Nutri-Score», δήλωσε ο Serge Hercberg, καθηγητής διατροφικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Sorbonne Paris Nord, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που εφηύρε το Nutri-Score.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις