Σύμφωνα με το Taste Atlas συνολικά 13 ελληνικά τυριά βρίσκονται μεταξύ των 100 καλύτερων τυριών στον κόσμο

Την 7η θέση στη λίστα του Taste Atlas με τα 100 καλύτερα τυριά του κόσμου κατέλαβε η γραβιέρα Νάξου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται συνολικά 13 ελληνικά τυριά. 

Οι χρήστες της  ηλεκτρονικής «εγκυκλοπαίδεια των γεύσεων» παγκοσμίως πρότειναν 35.895 τυριά, το Taste Atlas εξέτασε τα 23.863 και έβγαλε την τελική λίστα τυριών μετά και την ψηφοφορία των αναγνωστών του.

Με βάση τα αποτελέσματα, η γραβιέρα Νάξου αναδείχθηκε το καλύτερο ελληνικό τυρί και έβδομο καλύτερο του κόσμου, μετά από τα ιταλικά παρμεζάνα, μπουράτα, Stracchino di crescenza και μοτσαρέλα, το πορτογαλέζικο Serra da Estrela και το γαλλικό St. André. 
Για την γραβιέρα Νάξου το Taste Atlas αναφέρει:
«Παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή μια μείξη με πρόβειο γάλα και κατσικίσιο γάλα, με την περιεκτικότητα του δευτέρου να είναι έως 20%. Έχει έναν λεπτό φλοιό και ένα ανοιχτόχρωμο κίτρινο και συμπαγές εσωτερικό, γεμάτο με μικρές τρύπες. Η γραβιέρα Νάξου είναι ένα σκληρό τυρί με δροσερή γεύση και ελαφρύ άρωμα. Η περιεκτικότητά της σε υγρασία είναι έως 38% και η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι τουλάχιστον 40%. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του, προέρχεται από τα ζώα που μεγαλώνουν στο νησί και τρέφονται με την τοπική χλωρίδα, με φυτά και βότανα που δίνουν στο γάλα τη μοναδική του γεύση».

Σε ό,τι τα υπόλοιπα ελληνικά τυριά της λίστα συναντάμε στις παρακάτω θέσεις:

28. Κεφαλοτύρι
31. Κεφαλογραβιέρα
35. Γραβιέρα Κρήτης
49. Μελίχλορο Λήμνου
50.Φετα
51. Κασέρι
68. Μετσοβόνε
71. Ανθότυρο
72. Μαστέλο Χίου
85. Καλαθάκι Λήμνου
89. Κρασοτύρι, Κως
93. Αρσενικό Νάξου

Παράλληλα στην 100η θέση βρίσκεται το κυπριακό χαλούμι.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις