Γιατί δεν μειώνονται οι τιμές στα τρόφιμα παρόλο που μειώνεται ο πληθωρισμός

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑ

[email protected]

 

Η ακρίβεια θα συνεχίσει να αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα και το 2024, παρόλο που όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ηπιότερες πληθωριστικές πιέσεις. Οι υψηλές τιμές σε βασικά αγαθά συνεχίζουν όμως να προκαλούν ένα ισχυρό πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι δισεπίλυτο.

Κατά την ταπεινή μου άποψη δεν μπορεί να λυθεί. Μπορεί όμως να γίνει διαχείριση του προβλήματος, μέσα από την λήψη ουσιαστικών μέτρων που θα έχουν άμεσο αντίκρισμα στην «τσέπη» των καταναλωτών, όπως για παράδειγμα το μέτρο για τις μειώσεις των τιμών τουλάχιστον κατά 5% και για τουλάχιστον 6 μήνες.

Οι τιμές σε βασικά αγαθά είναι πολύ δύσκολο να μειωθούν για πολλούς λόγους. Οι υψηλοί έμμεσοι φόροι, δηλαδή ο ΦΠΑ, τα υψηλά λειτουργικά κόστη για την παραγωγή και την μεταφορά των προϊόντων αλλά και η κερδοσκοπία, όπου αυτή εντοπίζεται από τις ελεγκτικές Αρχές είναι ορισμένοι μόνο από τους λόγους όπου οι τιμές βασικών αγαθών διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και είναι δύσκολο να μειωθούν ακόμα και όταν αποκλιμακώνονται οι διεθνείς τιμές, όπως είναι το κόστος των καυσίμων.

Και το 2024 οι ανατιμήσεις θα συνεχισθούν σε ορισμένα προϊόντα. Ας ελπίσουμε ότι η στασιμότητα στην κατανάλωση θα οδηγήσει αρκετές εταιρείες να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Πλέον, έχει γίνει κατανοητό από όλους ότι οι καταναλωτές «κυνηγούν» τις προσφορές και κάνουν τις αγορές τους με βάση την τιμή των προϊόντων, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα ακόμη και την ποιότητα.

Στο «κυνήγι» της κερδοσκοπίας  

Η κερδοσκοπία όμως αποτελεί έναν βασικό λόγο όπου οι Έλληνες καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν πανάκριβα συγκεκριμένα καταναλωτικά αγαθά. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα μπαίνουν στο «στόχαστρο» των ελεγκτικών Αρχών τα προϊόντα που πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών κλιμακίων έχουν μπει πολυεθνικές εταιρείες, εισαγωγείς, χονδρέμποροι και λιανέμποροι.

Ήδη έχει δοθεί εντολή στις ελεγκτικές Αρχές του υπουργείου Ανάπτυξης να προβούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους, οι οποίοι μεταξύ άλλων, εστιάζονται και στις τιμές που πωλούνται βασικά αγαθά στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Δεν είναι εξάλλου λίγες οι περιπτώσεις όπου βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα, τα είδη προσωπικής περιποίησης και υγιεινής τα οποία πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα σε σχέση για παράδειγμα με την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι έλεγχοι θα εστιασθούν στα συγκεκριμένα προϊόντα, οι τιμές των οποίων δημιουργούν υπόνοιες για αθέμιτη κερδοφορία.

Δηλαδή προϊόντα τα οποία πωλούνται ακριβότερα στην χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως της νότιας Ευρώπης. Ας ελπίσουμε ότι οι έλεγχοι θα αποδώσουν ακόμη καλύτερα, με βασικό στόχο τελικά την μείωση των τιμών σε πολλά προϊόντα.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις