Πώς πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας

Του Δημήτρη Χριστούλια

Να ενισχυθεί η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων και κατ’ επέκταση να αυξηθούν οι εξαγωγές επιδιώκει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Με σύμμαχο την εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών φρούτων και λαχανικών και μέσα από στοχευμένα επιδοτούμενα προγράμματα για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, στόχος είναι τα προϊόντα της ελληνικής γης να βρίσκονται σε ακόμη περισσότερες αγορές του εξωτερικού.

Με πρότυπο το επιτυχημένο «ολλανδικό μοντέλο» και με την βοήθεια της τεχνολογίας επιχειρείται να αυξηθούν η παραγωγή και οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας «αντιγράφει» τις καλές πρακτικές που έχει υιοθετήσει η Ολλανδία στον πρωτογενή τομέα. Εξάλλου, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην παραγωγή και την μεταποίηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Ελληνικά φρούτα, όπως για παράδειγμα το ακτινίδιο, οι φράουλες, τα πορτοκάλια και τα ροδάκινα έχουν κερδίσει την προτίμηση των καταναλωτών σε αρκετές χώρες. Ωστόσο όπως επισημαίνουν γνώστες της αγοράς μένουν πολλά να γίνουν ακόμη. Και οι καλές πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί στην Ολλανδία μπορούν να δώσουν ακόμη πιο μεγάλη ώθηση στον ελληνικό αγροτικό τομέα. Και τα στοιχεία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Η Ολλανδία έχει αρκετά μικρότερη έκταση σε σχέση με την χώρα μας. Συγκεκριμένα ενώ η έκταση της Ολλανδίας είναι 41.850 τετραγωνικά χιλιόμετρα και της χώρας μας 131.957 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Ολλανδία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αγροτικών τροφίμων σε όλον τον κόσμο μετά την Αμερική.

Εδώ και αρκετά χρόνια η Ολλανδία κατάφερε να μεταρρυθμίσει τον πρωτογενή της τομέα με αποτέλεσμα όχι μόνο να έχει επάρκεια προϊόντων για την εσωτερική κατανάλωση αλλά και να εξάγει ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στον αγροτικό και μεταποιητικό τομέα ενισχύοντας σημαντικά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της.

Το «μοντέλο» αυτό επιχειρεί να αντιγράψει και η χώρα μας η οποία μάλιστα διαθέτει, λόγω κλίματος και εδάφους, ποιοτικότερα αγροτικά προϊόντα όχι μόνο σε σχέση με την Ολλανδία αλλά και σε σχέση με πολλά άλλα κράτη όλου του κόσμου.  Πώς πέτυχε όμως η Ολλανδία να αποτελεί χώρα «πρότυπο» σε όλον τον κόσμο για την παραγωγή και εξαγωγή αγροτικών προϊόντων; Όταν πριν από περίπου 20 χρόνια οι Ολλανδοί έψαχναν τρόπο να εξασφαλίσουν την επάρκεια αγροτικών αλλά και κτηνοτροφικών προϊόντων για την κάλυψη της εσωτερικής τους κατανάλωσης, προχώρησαν σε βαθιές τομές στο σύνολο του πρωτογενή αλλά και δευτερογενή τομέα.

Δηλαδή στον τρόπο που καλλιεργούσαν οι αγρότες της γη τους αλλά και το τρόπο που μεταποιούνταν τα ολλανδικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Οι Ολλανδοί κατάφεραν ουσιαστικά να παράγουν πολύ περισσότερα προϊόντα, χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους.

Κατάφεραν να δώσουν σημαντική ώθηση στις εξαγωγές τους και παράλληλα πέτυχαν να γίνει η Ολλανδία ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγέας τεχνογνωσίας παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Η Ολλανδία εδώ και αρκετά χρόνια έχει υιοθετήσει σύγχρονες τεχνικές για την παραγωγή σπόρων, κάθετες καλλιέργειες και καινοτόμες πρακτικές, όπως για παράδειγμα για το μάζεμα της σοδειάς και το άρμεγμα του γάλακτος. Και όλα αυτά χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερο νερό στις αγροτικές καλλιέργειες.

Κάποιες από τις τεχνικές που ακολουθούν οι ολλανδικές αγροτικές επιχειρήσεις έχουν υιοθετηθεί και από τις ελληνικές, όπως για παράδειγμα η υδροπονική καλλιέργεια. Επίσης και ο κλάδος της ελληνικής μεταποίησης αγροτικών τροφίμων έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Πολλά από τα αγροτικά προϊόντα μπαίνουν μέσα σε πολύ ωραίες συσκευασίες και τοποθετούνται στα ράφια των ξένων σούπερ μάρκετ και ντελικατέσεν.  Με στόχο την αύξηση της πρόσθετης αξίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και την ακόμη μεγαλύτερή τους διείσδυση στις αγορές του κόσμου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι εκπρόσωποι των εξαγωγέων λαμβάνουν μια σειρά από πρωτοβουλίες.  

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις