Η αρχαία ρήση "η ισχύς εν τη ενώσει" βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στο Αγιωργήτικο και τα οινοποιεία της Νεμέας

Άρθρο του διευθυντή σύνταξης του FoodLife, Δημήτρη Χριστούλια 

Πριν από περίπου 30 χρόνια ένας φίλος μου οινοποιός από την Νεμέα μου είχε πει με νόημα ότι “η Νεμέα είναι η καρδιά της ερυθράς οινοποίησης”. Τότε που τα οινοποιεία ήταν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού και η φήμη του αγιωργήτικου περιορίζονταν εντός των ελληνικών συνόρων, και ίσως ορισμένοι καταναλωτές σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας να μην το αγνοούσαν. Πριν από 30 χρόνια που οι πρεσβευτές του Αγιωργήτικου όπως ο αείμνηστος, ο μεγάλος οινοποιός Θανάσης Παπαϊωάννου, που άφησε ισχυρό αποτύπωμα συνολικά στον οινικό κλάδο της χώρας, προσπαθούσαν να βγάλουν εκτός συνόρων το νεμεάτικο κρασί. Ένα από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου. Αυτή η ευλογημένη γη, που χαρίζει ένα ιδιαίτερο κρασί που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά. Με το πέρασμα των χρόνων δεκάδες οινοποιεία δημιουργήθηκαν στην Νεμέα, που το καθένα από αυτά, έχουν εξαιρετικά κρασιά. Πραγματικά, όταν συνάδελφοι και φίλοι με ρωτούν ποιο οινοποιείο να επισκεφθεί κάποιος στην Νεμέα, η απάντηση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ωστόσο ως γνωστόν “ο εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο”. Υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης και στην ποιότητα των κρασιών αλλά και στη δημιουργία καλύτερων επισκέψιμων οινοποιείων. Αυτό όμως που θα δώσει δυναμικότερη, ουσιαστική και μόνιμη ώθηση στο Αγιωργήτικο είναι η από κοινού προσπάθεια όλων των οινοποιών να προβάλουν το κρασί της Νεμέας στο εξωτερικό. Η αρχαία ρήση “η ισχύς εν τη ενώσει” βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην περίπτωση του Αγιωργητικού. Θα πρέπει όλοι μαζί οι οινοποιοί να καταρτίσουν ένα “τοπικό σχέδιο” για την προώθηση του αγιωργήτικου τόσο εντός όσο και εκτός ελληνικών συνόρων. Με αυτόν τον τρόπο είναι σίγουρο ότι όλοι οι οινοποιοί θα βγουν κερδισμένοι. Σε διαφορετική περίπτωση η εικόνα των οινοποιείων της Νεμέας τα επόμενα δέκα χρόνια, δεν θα είναι η ίδια…

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις