Οι αυθεντικές γεύσεις αυτού του νησιωτικού συμπλέγματος έχουν την δική τους ιστορία

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν τις δικές τους ομορφιές που σου προτείνουμε να ανακαλύψεις αλλά και πεντανόστιμα παραδοσιακά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις. Κάθε τοπική σπεσιαλιτέ είναι φτιαγμένη από εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες που παράγονται στην θάλασσα και την αλμυρή γη αυτών των ιδιαίτερων τόπων. Αυτά είναι μερικά από τα πιο φημισμένα παραδοσιακά πιάτα των νησιών του Βορείου Αιγαίου και δεν γίνεται να φύγεις χωρίς να τα γευτείς.

Οι γαστρονομικοί θησαυροί των νησιών του Βορείου Αιγαίου

Λέσβος: Σαρδέλες Καλοννής

Το νησί τυλίγεται ουσιαστικά γύρω από τον κόλπο της Καλλονής ο οποίος συνδέεται με το Αιγαίο μέσω ενός στενού καναλιού και μοιάζει με λίμνη. Η μορφολογία τον καθιστά ένα εξαιρετικό  εκκολαπτήριο ψαριών, ιδιαίτερα για τις σαρδέλες. Τα μικρά αυτά ψάρια στην τοπική διάλεκτο ονομάζονται «παπαλίνες» και θεωρούνται από τα καλύτερα της χώρας μας. Απολαμβάνονται ιδανικά ψημένες στη σχάρα και κάνουν τέλειο μεζέ και αποτελούν φανταστική συνοδεία για το εξαιρετικό ούζο της Λέσβου. Οι φρέσκες σαρδέλες είναι διαθέσιμες μόνο ορισμένες περιόδους του χρόνου, ωστόσο οι ντόπιοι τις κάνουν παστές με αλάτι για να διασφαλίσουν ότι δεν θα ξεμείνουν ποτέ ούτε οι ίδιοι ούτε οι επισκέπτες του νησιού!

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη kleine Griekse olie (@kleinegriekseolie)

Χίος: Μαραθόπιτα 

Ο άγριος μάραθος φυτρώνει σχεδόν παντού στο αλμυρό έδαφος της Χίου και αυτό το πολύτιμο βότανο χρησιμοποιείται σε πολλές τοπικές συνταγές λόγω του ιδιαίτερου αρώματός του. Όμως στη μαλαθρόπιτα (μαραθόπιτα), το μυρωδικό είναι το κύριο συστατικό. Ένας υπέροχος μεζές που ταιριάζει με το τοπικό ούζο με γεύση μαστίχα. Με κουρκούτι αρωματισμένο με άφθονο ψιλοκομμένο μάραθο και αυγοτάραχο (το τελευταίο ξεχωρίζει τη Χιώτικη εκδοχή του πιάτου από αυτά που παρασκευάζονται αλλού), οι μαραθόπιτες τηγανίζονται μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές και τρώγονται καλύτερα όσο είναι ακόμα ζεστές.

Λήμνος: Φλωμάρια 

Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι τα σιτηρά της Λήμνου εξάγονταν κάποτε στην αρχαία Αθήνα. Αργότερα, το νησί έγινε προμηθευτής σιταριού για τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες. Από αυτά τα εξαιρετικά σιτηρά οι κάτοικοι έφτιαχναν από τους αρχαίους χρόνους τα παραδοσιακά, λεπτά ζυμαρικά που μοιάζουν με noodles. Παρασκευάζονται παραδοσιακά το καλοκαίρι, ώστε να μπορούν να στεγνώσουν γρήγορα και φυσικά σε κελάρια. Ομάδες γυναικών συγκεντρώνονται μαζί και ανοίγουν μεγάλες ποσότητες ζύμης πριν ξεκινήσουν την εργασία του τεμαχισμού των ζυμαρικών. Απολαμβάνονται σκέτα με λίγο τυρί ενώ αξίζει να δοκιμάσεις και την συνταγή με κόκορα που θα βρεις σε πολλές ταβέρνες του νησιού.

Ικαρία: Σουφικό 

Το Σουφικό είναι το παραδοσιακότερο πιάτο της Ικαρίας. Μοιάζει με μπριάμ, με την διαφορά ότι κανένα από τα λαχανικά του δεν τσιγαρίζεται ενώ μαγειρεύεται με ελάχιστο λάδι. Για να γίνει το πιάτο νόστιμο, βασική προϋπόθεση είναι τα ζαρζαβατικά να είναι φρέσκα και να κρατούν τους χυμούς τους. Τα βασικά συστατικά του είναι οι μελιτζάνες, οι ντομάτες, οι πατάτες, τα κρεμμύδια και οι πιπεριές, όλα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια και όχι σε ροδέλες όπως στο μπριάμ.

Διαβάστε επίσης: 

Τα φημισμένα τυριά της Τήνου

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις