Άσπρα και κίτρινα, μαλακά, κρεμώδη, σκληρά φρέσκα και ώριμα, αλμυρά και γλυκά, όλα ξεχωριστά

Μπορεί η φέτα να είναι το διάσημο ελληνικό τυρί, ωστόσο μοναδικές ποικιλίες τυριού συναντά κανείς σε διάφορες περιοχές της χώρας: άσπρα και κίτρινα, μαλακά, κρεμώδη, σκληρά φρέσκα και ώριμα, αλμυρά και γλυκά, όλα ξεχωριστά.

Ξεκινώντας από τα νησιά και το Αιγαίο, δοκιμάστε Μανούρα Σίφνου, που ωριμάζει σε κατακάθι κρασιού, ή Καλαθάκι Λήμνου, που μοιάζει με τη φέτα, λευκό κατσικίσιο τυρί άλμης, και παίρνει το όνομά του από το καλαθάκι μέσα στο οποίο παρασκευάζεται. Στα Δωδεκάνησα θα βρείτε, Κρασσοτύρι και Σιτάκα. Το Κρασσοτύρι θα το βρείτε στην Κω – μοιάζει με κορμό ξύλου, έχει ραβδώσεις και είναι εμποτισμένο με κρασί. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, οι παραγωγοί το εμπορεύονται και εκτός νησιού. Παρόμοια εμποτισμένα με κρασί τυριά βρίσκουμε και στη Νίσυρο και στη Λέρο. Η Σιτάκα, σπεσιαλιτέ της Κάσου και ένα από τα πιο ασυνήθιστα γαλακτοκομικά προϊόντα στην Ελλάδα, είναι ένα στυφό, κρεμώδες σχεδόν (σαν γιαούρτι) τυρί, που παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα που έχει υποστεί ζύμωση. Είναι ελαφρώς αλατισμένο και ψημένο σε σιγανή φωτιά παραδοσιακού φούρνου. Σερβίρεται με λαχταριστά τοπικά ζυμαρικά μαζί με καραμελωμένα κρεμμύδια.

Στις Κυκλάδες θα συναντήσετε  το τυρί Σαν Μιχάλης Σύρου, με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης,  τη Μανούρα Σίφνου, με ροζ απόχρωση και έντονο άρωμα κρασιού καθώς και το Χλωρό της Σαντορίνης, που τρώγεται φρέσκο και μαλακό ή ώριμο με ζυμαρικά.
Η γραβιέρα αποτελεί μία μεγάλη  κατηγορία από μόνη της. Παρασκευάζεται από τη βορινή Μακεδονία έως νότια στην Κρήτη, την Νάξο και από την Κέρκυρα έως τη Μυτιλήνη.

Στην Κρήτη, όλα τα τυριά παρασκευάζονται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή συνδυασμό αυτών. Γραβιέρα, η οποία έχει διάφορα γευστικά στάδια – γλυκιά όταν είναι «νέα» και καρυδένια και έντονη όταν «ωριμάσει». Η Κεφαλογραβιέρα είναι πιο πικάντικη και πιο σκληρή από τη Γραβιέρα και αποτελεί κυρίως επιτραπέζιο τυρί, που χρησιμοποιείται και στο παστίτσιο ή τον μουσακά. Η Μυτζήθρα, φρέσκια και γαλακτερή, σχετικά χαμηλή σε θερμίδες, μοιάζει με τη ρικότα. Η Στάκα απογειώνει τη γεύση φυσικά και βρίσκεται μόνο στην δυτική Κρήτη. Παρασκευάζεται από την αποβουτυρωμένη κρέμα που υπάρχει στην κορυφή του πρόβειου γάλακτος.

Η Ήπειρος αποτελεί το βασίλειο της φέτας. Στην περιοχή της Δωδώνης μάλιστα, κοντά στο αρχαίο μαντείο και το αμφιθέατρο, παράγεται φέτα που συγκαταλέγεται στις καλύτερες της χώρας. Στην Ήπειρο θα βρείτε επίσης Γαλοτύρι, απίστευτα κρεμώδες και έντονο, αλλά δυσεύρετο εκτός των βοσκοτοπίων της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Ρούμελης. Το σκληρό, πικάντικο Κεφαλοτύρι από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα χρησιμοποιείται κυρίως για τρίψιμο. Το γλυκό Μανούρι, από πρόβειο ή συνδυασμό πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος με προσθήκη κρέμας, είναι απαλό και τοποθετείται σε μακριούς κατάλευκους κυλίνδρους. Απολαυστικό με φρούτα ή σκέτο, ως επιδόρπιο.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις