Ξεναγήσεις στους ελαιώνες και τις εγκαταστάσεις των ελαιοτριβείων, συνεδρίες γευσιγνωσίας ελαιόλαδου, δημιουργία προϊόντων με βάση το ελαιόλαδο είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που μπορείς να ανακαλύψεις

Ο όρος “ελαιοτουρισμός” δεν είναι καινούργιος. Απαντάται για πρώτη φορά στην Ισπανία το 2002 όπου χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το σύνολο των ταξιδιωτικών εμπειριών που σχετίζονται με την ελιά και το ελαιόλαδο. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια ο ελαιοτουρισμός έχει γνωρίσει σημαντική άνθιση συγκεντρώνοντας γύρω του όλες τις δράσεις που έχουν ως επίκεντρο την ελιά.

Όταν επισκέπτεσαι ένα ελαιοτριβείο που είναι ανοιχτό στο κοινό μπορείς να παρακολουθήσεις από την διαδικασία της συγκομιδής της ελιάς μέχρι την τελική παραγωγή του ελαιολάδου. Ταυτόχρονα, προσφέρονται ξεναγήσεις στους ελαιώνες και τις εγκαταστάσεις των ελαιοτριβείων, συνεδρίες γευσιγνωσίας ελαιόλαδου μέχρι θεραπείες σπα και δημιουργία καλλυντικών προϊόντων με βάση την ελιά.

ελαιοτουρισμός

Unsplash

Ελαιοτουρισμός: Μια ταχέως αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού

Η πρόσφατη πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού να εισαγάγει σήμα ποιότητας και πρότυπα για τα ελαιοτριβεία που είναι ανοιχτά στο κοινό επισημοποιεί την ανάπτυξη ενός πολλά υποσχόμενου νέου κλάδου. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο ελαιοτουρισμός ακολουθεί τα επιτυχημένα βήματα του οινοτουρισμού ή ότι αποτελεί ένα παρακλάδι του αγροτουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα γοργά αναπτυσσόμενο μοντέλο τουρισμού στο οποίο η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να βασιστεί για να προσελκύσει πλήθος τουριστών που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά όλη την διαδικασία παραγωγής του ελληνικού υγρού “χρυσού”.  Η Ελλάδα διαθέτει ιδανικές περιοχές για ελαιοτουρισμό, όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Μεσσηνία, περιοχές όπου λειτουργούν ελαιοτριβεία που διατηρούν πάντα τις πόρτες τους ανοιχτές για το κοινό.

Διαβάστε επίσης:

5 περιοχές στην Ευρώπη ιδανικές για οινοτουρισμό

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις